هتل غیرقانونی چهارباغ نورچشمی مدیران اصفهان
اینکه چرا شورای پنجم پس از سه سال و اندی فعالیت، درست چند ماه مانده به پایان کارش در اجرای طرح مذکور اینچنین مصمم است.
رخدادشهر: سمیه قنبری _ اینکه چرا شورای پنجم پس از سه سال و اندی فعالیت، درست چند ماه مانده به پایان کارش در اجرای طرح مذکور اینچنین مصمم است.
میراث دار اشتباهات گذشته ایم
قدرت الله نوروزی، حقوقدان از زمانی که بر صندلی شهرداری اصفهان جلوس کرد. هر زمان در مورد تخریب و تهدید بافت و بناهای تاریخی اصفهان توسط شهرداری مورد پرسش کارشناسان و شهروندان قرار گرفت، اعلام کرد که او و تیمش میراث دار اشتباهات و خطاهای مدیریت شهری دوره گذشتهاند و در تخریب و تهدید آثار ملی و جهانی اصفهان تقصیری متوجه او و تیم مدیریتیاش نیست.
ادعای که با اصرار شهرداری به ادامه ساخت گذر آقا نجفی و تلهکابین صفه، ادامه سنگفرش چهارباغ، تخریب خانه نائل و صدور پروانههای ساختمانی در حریم خانهها و بناهای تاریخی و... نشان داد که میراث شهردار حقوقدان هم برای شهرداران بعدی اصفهان کم از خطا و اشتباه نخواهد بود. ساخت هتل غیرقانونی چهارباغ در حریم محور فرهنگی تاریخی شهر اصفهان در لایه دوم خیابان چهارباغ عباسی میراث نامبارک مدیریت شهری اصلاحطلب است؛که نهتنها نقش شهرداری بلکه نقش اداره میراث فرهنگی اصفهان در شکلگیری آن انگار نشدنی است.
حافظه شهر اصفهان پر از تخریب و ساختوسازهای غیرقانونی در حریم آثار ملی و جهانی است؛ اما هتل غیرقانونی چهارباغ یک مورد ویژه و خاص است. ویژه از این نظر که همه مدیران شهری و غیرشهری در اصفهان باوجود مستندات فراوان همچنان معتقد هستند در ساخت هتل در حریم محور فرهنگی تاریخی شهر اصفهان تخلفی صورت نگرفته و مراحل طی شده برای صدور پروانه و ساختوساز قانونی است.
باوجود تأکید مدیران اصفهانی بر قانونی بودن مراحل طی شده برای ساخت هتل در حریم محور فرهنگی تاریخی شهر اصفهان، 19 دیماه سال 98 به دستور دادستان اصفهان برای دومین بار دستور توقف پروژه هتل غیرقانونی در حریم خیابان چهارباغ صادر شد. اما پروژه هتل غیرقانونی چهارباغ دردانهای است که گویا هیچ قانونی نمیتواند آن را محدود کند، حتی دستور قضایی. کار ساختوساز ادامه دارد و پروژه در حال تکمیل شدن است.
مغایرت اساسی، پروژه هتل چهارباغ با ضوابط طرح تفصیلی اصفهان
پروژهای که در جلسه کمیسیون ماده پنج مورخ 19/4/99 شهر اصفهان به دلیل ابهامات در مصوبه مورخ 13/3/98 دوباره بررسی و این بار با عنوان «مغایرت اساسی» مصوب و برای بررسی و تصمیمگیری به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارجاع دادهشده است. شورا عالی شهرسازی و معماری نیز 29 شهریورماه سال 99 طی نامهای با توجه بهقرار گرفتن پلاک موردنظر در محدوده بافت تاریخی فرهنگی شهر اصفهان از وزیر میراث فرهنگی خواسته تا در خصوص مصوبه نظر صریح خود را اعلام کند. رییس کمیسیون معماری، عمران و شهرسازی شورای شهر اصفهان سهلانگاری، ناآگاهی و عدم اشرافیت به قوانین را ازجمله عواملی عنوان کرده که سبب آسیب به بافت و بناهای تاریخی اصفهان شده است.
مواردی که در مورد ساخت هتل غیرقانونی چهارباغ صدق میکند. سهلانگاری مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان در پاسخ به استعلام شهرداری منطقه یک مورخ 5/6/97 که با ساخت هتل «مطابق با ضوابط و مقررات طرح تفصیلی حداکثر سهطبقه و صرفاً جهت هتل حداکثر چهار طبقه روی پیلوت» موافقت میکند.
عدم اشرافیت به قوانین که سبب شد تا ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی اصفهان 24 تیرماه 98 اعلام کند:«چون محور فرهنگی تاریخی اصفهان حریم مصوب ندارد ملاک تصمیمگیری ضوابط و مقررات طرح تفضیلی است» و طبق آن مجوز صادرشده است. معنی ساده این اظهارنظر یعنی اینکه معاون میراث فرهنگی اصفهان نهتنها از وجود حریم مصوب محور فرهنگی تاریخی شهر اصفهان مورخ 23 دیماه سال 1377 به شماره 1/1-9931 سازمان میراث فرهنگی بیاطلاع است. بلکه حتی به ضوابط و قوانین طرح تفصیلی شهر اصفهان که با استناد به ضوابط حریم محور فرهنگی تهیهشده هم آگاهی و اشرافیت ندارد.
عدم آگاهی که سبب شد تا مصطفی پور علی، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی و فرهنگی 14 خرداد 99 پس از بازدید از هتل غیرقانونی چهارباغ اعلام کند: «ساخت هتل تخلف محرز ازنظر ضوابط محور فرهنگی اصفهان است». عدم اشرافیت به قوانین فقط محدود به مدیران میراث فرهنگی اصفهان نیست. بلکه اعضای کمیسیون ماده پنج اصفهان نیز در جلسه مورخ 13 خرداد 98 به هیچیک از این ضوابط اشرافیت و آگاهی نداشتن؛ که اگر آگاه بودن نباید مصوبه مذکور در بررسی دوباره در کمیسیون ماده پنج مورخ 19 تیرماه 99 با عنوان «مغایرت اساسی» مصوب شود.
اشتباه، سهلانگاری و تخلف در سیستم اداری امر تازه ای نیست؛ اما اینکه اعضای شورای شهر اصفهان بهعنوان نماینده مردم و ناظران بر عملکرد شهرداری 13 ماه پس از ساختوساز غیرقانونی در حریم محور فرهنگی اصفهان نسبت به نقدهای مطرحشده واکنش نشان داده و رییس شورا به نمایندگی از اعضا با رسانهها گفتگو کنند، عجیب است. شاهدی بر این ظن است که شاید پروژه هتل غیرقانونی چهارباغ برای مدیریت شهری اصفهان پروژه خاص و ویژه ای است.
پس از 13 ماه سکوت، رییس شورای شهر اصفهان اعلام کرد: «این پروژه از زمانی که بحث آن مطرح بوده تا به امروز مصوبات لازم را در فرایند طی شده دریافت کرده است». شش ماه پس از دفاع رییس شورای شهر اصفهان از پروژه غیرقانونی چهارباغ، رییس کمیسیون معماری، عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان اعلام کرد: «متأسفانه میراث نقشهها را تائید کرده و مصوبه کمیسیون ماده پنج را هم دارد، تنها این مصوبه ابلاغ نشده است».
ساخت هتل در حریم چهارباغ فاقد وجاهت قانونی است
طبق قانون «مصوبات کمیسیون ماده پنج زمانی وجاهت قانونی» برای اجرا و صدور پروانه دریافت میکنند که پس از طی مراحل قانونی و تائید از طریق استاندار به شهردار ابلاغ شوند. آیا این اظهارنظر عجب طغیانی، رییس کمیسیون معماری، عمران و شهرسازی شورا و دانشآموخته رشته شهرسازی را باید بهحساب بیاطلاعی، سهلانگاری، یا ناآگاهی و عدم اشراف به قوانین گذاشت؟ طغیانی تنها مشکل هتل غیرقانونی چهارباغ را ابلاغ نشدن مصوبه میداند: همین مورد به نظر بیاهمیت از نظر عضو شورای شهر اصفهان یعنی اینکه از نظر قانون تاکنون همه ساختوسازهای انجامشده «فاقد وجاهت قانونی» است.
چون مصوبه ابلاغ نشده؛ پس پروانه صادر شده و ساختوساز بدون مصوبه ابلاغی نیز فاقد وجاهت قانونی است. البته بهجز عدم ابلاغ مصوبه یک تخلف دیگر هم وجود دارد. شیرین طغیانی و علیرضا نصر اصفهانی اعلام کردهاند «میراث فرهنگی نقشههای را تائید کرده» اینکه منبع این خبر شورا کیست و کجا؟ باید شورا پاسخ دهد. سوم شهریورماه سال 98 شهرداری اصفهان مدعی شد که میراث فرهنگی نقشههای هتل غیرقانونی را تائید کرد است.
این در حالی است که دوم مهرماه 97 مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان در نامهای به مدیر دفتر حفظ و احیاء بناها و بافتها و محوطههای تاریخی اعلام کرد «در هیچ مرحلهای به رقم اعلام صریح در مکاتبه صادر این اداره کل مبنی بر تائید نقشههای معماری پیش از اجرا نقشههای معماری توسط معاونت میراث فرهنگی بررسی و تائید نگردیده است». رانتهای ویژه به دلیل به دست آوردن منابع درآمدی بیشتر و نگاه سودجویانه یکی دیگر از عواملی بود که شیرین طغیانی معتقد است لزوم تشکیل شهرداری بافت تاریخی در اصفهان را تائید میکند.
پرداخت پول به صورت توافقی از سوی مالک به شهرداری
رضا امینی تنها عضو شورای شهر اصفهان بود که در مورد هتل غیرقانونی چهارباغ با رسانه گفتگو کرد. امینی معتقد است «طبق بررسیهای که انجام داده در پرونده هتل چهارباغ نهتنها هیچ تخلفی از سوی مالک صورت نگرفته بلکه برای رعایت قوانین و مقررات میراث فرهنگی مالک با صرف هزینه چندمیلیاردی تلاش کرده تا با اصلاح نقشه برای کاهش ارتفاع هتل اقدام کند». به گفته امینی «هزینه چندمیلیاردی برای کاهش ارتفاع بهجز هزینهای است که سرمایهگذار بهصورت توافقی به شهرداری داده است».
هزینهای که تاکنون مدیریت شهری اصفهان اعلام نکرده برای چه منظور بهصورت توافقی از مالک دریافت کرده است؟! آیا پرداخت پول بهصورت توافقی به شهرداری از سوی سرمایهگذار و مالکی که باوجود اشکالات فراوان قانونی اقدام به ساختوساز در حریم محور تاریخی شهر کرده؛ عرف است یا اینکه شرایط خاص این پروژه اینگونه ایجاب کرده است.
حاتم بخشی شهرداری از جیب شهروندان
طغیانی معتقد است «مدیریت شهری قدرت چانهزنی دارد و میتواند با صاحب هتل برای سبکسازی صحبت کند و شهرداری میتواند با تدابیر در جای دیگر مزیت مثبتی برای مالک قائل شود». شهرداری بدون ابلاغ مصوبه کمیسیون ماده پنج و تائید نقشه اجازه ساختوساز خلاف در حریم تاریخی محور فرهنگی و قلب چهارباغ را داده و اکنون شورای شهر بهعنوان ناظر و مدافع حق شهر و شهروندان معتقد است شهرداری باید برای «جبران در جای دیگر برای مالک مزیت مثبتی قائل شود». با مرور اجمالی پروژه هتل غیر قانونی چهارباغ از میان چندین پروژه در حال ساخت در حریم بناهای تاریخی شهر اصفهان میتوان اینگونه نتیجه گرفت که بیشک برای حفظ بافت تاریخی و ابنیه اصفهان به چیزی بیش از شهرداری بافت تاریخی نیاز است. منبع ناشناس در فیلم «همه مردان رییس جمهور» به وود وارد و برنستاین روزنامهنگاران واشینگتن پست میگوید. «رد پول را بگیری و دنبال کنی، خیلی از مسائل روشن میشود».
توصیهای که شاید به دلیل وجود قوانین و مقررات شهرسازی و معماری و ضوابط حریم، بیش از تشکیل شهرداری بافت تاریخی باید رد آن را دنبال کرد. شاید به گفته رییس کمیسیون معماری، عمران و شهرسازی شورای شهر رانت و نگاه سودجویانه یکی از دلایل اصلی این همه قانون شکنی در اصفهان باشد.
انتهای پیام/