روایت تهیه کننده «ناخدا خورشید» از وضعیت سینمای ایران
کنترل و بازبینی قصهها را تکراری و فیلمنامهها را ضعیف کرده است
تهیهکننده فیلم سینمایی «ناخدا خورشید» گفت: فیلمنامهنویسی یک علم است و کاری نیست که در گوشه خانه و با تخیل انجام شود.
رخدادشهر: هارون یشایایی در توضیح مشکلات حال حاضر سینمای ایران بیان کرد: این روزها فیلمهای سینمایی که ساخته میشوند (همه را نه، اما کموبیش) میبینم و مشکلاتی در آن ها وجود دارد.
تهیهکننده فیلم سینمایی ناخدا خورشید (ناصر تقوایی ۱۳۶۵) ادامه داد: چون دیگر کار حرفهای سینما را انجام نمیدهم، صرفاً میتوانم از منظر یک بیننده درباره این آثار اظهارنظر کنم و از این منظر باید بگویم که مشکل اساسی آثاری که تولید میشوند این است که قصهها بسیار تکراری هستند. به همین دلیل وقتی شما یک فیلم را میبینید، انگار تمام فیلمها را دیدهاید. البته فیلمها ساخته میشوند و با وجود یکی دو فیلم خوبی که در این سالها ساخته شده، از شروع سال ۱۴۰۱ تعداد تماشاگران بهشدت کاسته شده است. یعنی بهرغم این که سالنهای سینمایی با ظرفیت کامل برقرار بوده اما تعداد تماشاگران بهشدت کم بوده است.
مشکل فیلمنامهنویسی همچنان برقرار است
یشایایی با اشاره به مشکل مزمن سینمای ایران گفت : ما از ابتدا هم مشکل فیلمنامه داشتیم اما آنچه مطرح است این است که این مشکل بسیار بیشتر شده؛ بخشی از این موضوع هم البته متأثر از کنترل و بازبینی فیلمنامهها و مسائلی از این دست است. بههرحال این همه مشکل نیست و بخشی از آن به خود فیلمنامهنویسان و توانایی و تبحر آنان بازمیگردد.
تهیه کننده فیلم های ای ایران، هامون، کیمیا و نون و گلدون افزود: فیلمنامهنویسی یک علم است و یک فیلمنامهنویس باید اطلاعات و دانش بینرشتهای داشته باشد؛ یعنی از علوم تاریخ، جامعهشناسی و ... اطلاعات داشته باشد. ضمن این که باید بسیار فیلم ببیند و آثار خوب دنیا و ایران را تماشا کند.
دهه ۶۰ و ۷۰ یا عصر طلایی تاریخ سینمای ایران
یشایایی در پاسخ به این پرسش که چرا در دهههای ابتدایی پس از انقلاب تولیدات سینمایی، قابل توجه و ماندگار بود، گفت: دهه ۶۰ و ۷۰ برههای خاص و منحصربهفرد در تاریخ سینمای ایران است.
این تهیهکننده پیشکسوت افزود: تفاوت آثار سینمایی تولید شده بعد از انقلاب این است که نیروهای تازهنفس وارد این عرصه شدند و سینما، آدمهای خودش را داشت و مجموعاً این دورهای بود که سینمای پس از انقلاب متولد شد اما دوام نیاورد. بخشی از این مشکل ورود سیستم دولتی به این عرصه بود که دخالتهای گستردهای را هم به همراه داشت. این سنت (ورود بخش دولتی به سینما) ماندگار شد و امروز با افزایش سرسامآور هزینههای تولید بخش خصوصی به لحاظ سرمایه قادر به ورود و تولید فیلم نیست.
ایرنا نوشت، هارون یشایایی (زاده ۳ شهریور ۱۳۱۴ - تهران) یکی از رهبران یهودیان ایران و تهیهکننده سینما است. پدربزرگ او از یهودیان محله یهودی نشین اصفهان، جویباره بوده، همچنین مدرسه حلبیان در محله مشیر یخچال که سریال قصه های مجید در آن ساخته شد، از میراث خانواده مادری اوست. یشایایی از سن ۱۹ سالگی شروع به ساختن تبلیغات تجاری و سینمایی نمود. او در سال ۱۳۵۸ اولین فیلم خود را به نام جایزه تهیه کرد و در سال ۱۳۸۷ در بیست و هشتمین جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین تهیهکننده بعد از انقلاب اسلامی جایزه دریافت نمود.
جایزه (علیرضا داوودنژاد ۱۳۵۸)، ناخدا خورشید (ناصر تقوایی ۱۳۶۵)، اجاره نشینها (داریوش مهرجویی ۱۳۶۵)، هامون (داریوش مهرجویی ۱۳۶۸) و کیمیا (احمدرضا درویش ۱۳۷۳) از جمله آثار ماندگار در کارنامه تهیهکنندگی این هنرمند پیشکسوت عرصه سینماست.
انتهای پیام/