بررسی مردمشناختی آیینهای گذار در چابهار/ ثبت فرهنگ ایران
آئینهای سه مرحله اصلی گذار و در کنار آن مراسم عید قربان، به عنوان یک گذر در میانه زندگی فرد، در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان و در قالب طرح مردمشناختی آئینهای گذار بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، نازنین نورینژاد کارشناس پژوهشکده مردمشناسی و مجری طرح این مطلب را در نشست گزارش به همکار طرح «بررسی مردمشناختی آئینهای گذار: استان سیستان و بلوچستان شهرستان چابهار» مطرح و تصریحکرد: آئین گذار یا تشرف، مراحل مهم یا نقطههای عطف تأثیرگذار در زندگی آدمی است که دارای مفاهیم دینی و روانی خاصی بوده و همراه با مناسک و مراسم آئینی ویژهای که نشانگر باز آفرینی تلویحی آفرینش به شمار میآید، همراه است و برای فرد هویت تازهای در میان گروه جدید ایجاد میکند.
او با بیاناینکه این مناسک، آئینهای مربوط به سه مرحله اساسی تولد یا آغاز دوران کودکی، مرحله بزرگسالی و بلوغ و ازدواج و پس از آن مرگ را شامل میشود افزود: در میان اقوام مختلف ایرانی از گذشته تا کنون، مراسمی که بیانگر گذار یک فرد از مرحلهای به مرحله دیگر زندگی است به شیوههای گوناگون و بر اساس کهن الگوها برگزار میشود.
این پژوهشگر اظهارکرد: نماد و نشانهها در آئین که به شکلهای گوناگونی تجلی یافته بر اساس ساختار ذهن آدمی است که طبق نا خود آگاه جمعی شکل گرفته و بن مایههای مشترکی دارد.
او گفت: در این پژوهش، آئینهای سه مرحله اصلی گذار و در کنار آن مراسم عید قربان، به عنوان یک گذر در میانه زندگی فرد، در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان بررسی شده که گامی در جهت ثبت و ضبط فرهنگ و آئین ایران است.
نورینژاد افزود: همچنین به کارکردهای برخی آداب و رسوم و آئین انجام گرفته در هر یک از مراحل گذار (تولد، بلوغ و ازدواج و مرگ) پرداخته شده است.
کد خبر 5709589منبع: mehrnews-5709589