گلایه میراثیها ازبودجه ۱۴۰۲/بازدید از تاجهای پهلوی در موزه
تایید وجود دو تاچ پهلوی در موزه جواهرات، گلایه معاون میراث از بودجه ۱۴۰۲،تصویب تعطیلی پنجشنبهها در دولت و وام ۳۰ میلیونی سفر از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ چند روز پیش سخنگوی دولت در توییتی که به موضوع تاراج ثروت ملت پرداخته شده بود اعلام کرد که دو تاج پهلوی به علاوه جواهرات دیگر توسط خاندان پهلوی از کشور خارج شده است این سخنان با واکنشهایی رو به رو شد همچنین از آنجا که موزه جواهرات ایران از زمان کرونا به روی مردم بسته است، شایعات درباره سرنوشت این دو تاج گرانبها نیز بیشتر شده بود.
تا اینکه در این هفته سید عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در توییتی نوشت: امروز از گنجینه جواهرات سلطنتی بانک مرکزی بازدید کردم. باید امکان بازدید عمومی از دیدنیهای آن فراهم شود.
وی افزود: آن دو تاج معروف را که میبینیم. جای خالی داراییهای عظیم به غارت رفته ملت توسط پهلوی را بیشتر حس میکنیم.
۲۰ اقدام اولویتدار میراث فرهنگی در هر استان معرفی شود
در این هفته همچنین نشست تخصصی مدیرانکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استانها و معاونان میراثفرهنگی با حضور علی دارابی و مدیران ستادی معاونت میراثفرهنگی در سالن فجر وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد.
در روز دوم این نشست علی دارابی قائممقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بیان کرد: در هر استان فهرست بلندی از مسائل مرتبط با حوزه میراثفرهنگی وجود دارد. حریم، ثبت، تملک، کاوش، نجات بخشی، پایگاههای ملی و جهانی، موزهها، حفاظت، مرمت، برگزاری رخدادها، … مجموعهای متنوع از کارهای پیشروی مدیران در استان است. پرسش اصلی این است که آیا از نظر زمانی امکان رسیدگی و انجام همه آنها وجود دارد؟
معاون میراثفرهنگی کشور خطاب به مدیرانکل و معاونان میراثفرهنگی استانها گفت: هر استان باید در حوزه میراثفرهنگی فهرست ۲۰ کار مهم و اولویتدار را که تا پایان سال ۱۴۰۳ قرار است به اتمام برسد، اعلام و بودجه و اعتبارملی- استانی و زمانبندی اجرا آنها را مشخص کند. این ۲۰ کار مهم تا پایان بهمن ماه جاری به معاونت میراثفرهنگی اعلام شود.
دارابی با بیان اینکه همه استانها باید آمادگی همهجانبه برای نوروز ۱۴۰۲ داشته باشند، تصریح کرد: نوروز ۱۴۰۲ با ماه مبارک رمضان ۱۴۴۴ تقارن دارد. مقصد اصلی سفر مردم عزیزمان و نیز گردشگران خارجی پایگاههای میراث ملی و جهانی، موزهها، بناها و مجموعههای تاریخی است.
خبرهای جدید از ارائه وام سفر
در این هفته موضوع ارائه وام برای سفر مورد توجه قرار گرفت به همین منظور روح الله حسین زاده مدیرعامل شرکت مادرتخصصی ایرانگردی و جهانگردی موضوع اختصاص وام ۳۰ میلیون تومانی سفر را تشریح کرد و گفت: در حال حاضر با ۱۵ دستگاه دولتی تفاهمنامه همکاری برای اختصاص این وام امضا کردهایم تا وام ۳۰ میلیون تومانی با چهار درصد سود به کارمندان دولت یا کسانی که میتوانند گواهی کسر از حقوق دریافت کنند تعلق میگیرد.
وی گفت: درخواست بودجه برای اجرای این طرح را از محل تبصره ۱۸ دادهایم به محض آنکه چنین مبلغی اختصاص یابد، این وام نیز در اختیار سرپرست خانوار قرار میگیرد. در حال حاضر ساز و کار آن با بانک عامل معین شده است. هر زمان دولت این پول را بدهد آن را در اختیار بانک قرار میدهیم. پس از آن، پکیج سفرها ارائه میشود.
وی بیان کرد: قرار است در نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران که چند روز دیگر برگزار میشود؛ پلتفرمی به نام «ایران سفر» رونمایی شود در این سایت ۱۲ هزار مقصد بارگزاری شده است و اطلاعاتی درباره سفر به مردم میدهد. افرادی که وام سفر دریافت میکنند میتوانند به این سایت مراجعه کرده و هر مبلغی که برای سفر در نظر گرفتهاند از جمله وام ۳۰ میلیون تومانی را بارگزاری میکنند و به آنها پیشنهاد داده میشود که به کجا با چنین مبلغی میتوانند سفر کنند.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی ایرانگردی و جهانگردی گفت: دو سال و نیم زمان برد تا بتوانیم این پلتفرم را اجرا کنیم همچنین بخش خصوصی دخیل در این کار نیز شناخته شده است. برای طراحی آن نیز ۲۵ پلتفرم جهانی را بررسی کردیم تا به این مدل رسیدیم. ارائه مشاوره سفر تنها بخشی از کارکرد آن است در این سایت خدماتی مانند کارانه کاپوتاژ، تورهای ورودی و غیره نیز ارائه میشود.
تصویب تعطیلی پنجشنبهها در دولت
در این نشست مصطفی فاطمی مدیرکل توسعه گردشگری داخلی با اشاره به تشکیل ستاد سفر نوروز ۱۴۰۲ افزود: با توجه به تداخل نوروز امسال با ماه مبارک رمضان باید هماهنگیهای لازم انجام شود.
او به تحریک تقاضای سفر قبل از آغاز تعطیلات نوروز اشاره کرد و گفت: از طریق برخی انگیزه سازیها از جمله تخفیفات، کارت سفر و استفاده از تبصره ۱۸ میتوان موتور محرک سفر را در بهمن ماه روشن کرد.
فاطمی در ادامه به ساماندهی تعطیلات کشور اشاره کرد و گفت: با پیگیریهای شالبافیان موضوع تعطیلی پنجشنبهها در دولت تصویب شده و در صورت تصویب در مجلس میتواند موجب رونق بومگردیهای نزدیک مراکز شهرها شود.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی با اشاره به ترویج و افزایش رویدادهای گردشگری در نیمه اول سال، ادامه داد: تقویم رویدادهای گردشگری در حال تدوین است و در نمایشگاه گردشگری تهران رونمایی میشود. استانها لیست رویدادهای خود را اعلام کنند.
تشکیل صندوق توسعه گردشگری
علیاصغر شالبافیان معاون گردشگری کشور در نشست با معاونان گردشگری ۳۱ استان کشور که در حاشیه ششمین نشست افق تحول وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد، مقطع کنونی را مهم دانست و افزود: با ایجاد گفتوگوی واحد همچنین تعیین نیازها و اهداف مشخص میتوان جریانسازی کرد و نتیجه مورد نظر را گرفت.
وی به مصوبه محاسبه قبوض گاز تأسیسات گردشگری براساس نرخ خدماتی و هزینه قابل قبول مالیاتی بهعنوان دو مصداقی اشاره کرد که با جریانسازی صحیح موفق به اخذ بالاترین رأی در کمیسیون تلفیق شدند.
شالبافیان به پیگیری تشکیل صندوق توسعه گردشگری بهعنوان مطالبه یک دهه فعالان گردشگری اشاره کرد و افزود: ماهیت این صندوق به عمد نهاد غیر دولتی در نظر گرفته شده است و میتوان از ظرفیت آن در توسعه گردشگری بهره گرفت.
بودجه میراث فرهنگی در تعلیق
این هفته پس از آنکه موضوع بودجه ۱۴۰۲ مطرح شد؛ قائم مقام وزارت میراث فرهنگی نوشت: با بودجه ۳۱۷۷۳۸۶۲ میلیون ریالی حتی در صورت تخصیص ۱۰۰ درصدی چه کاری میتوان کرد؟
علی دارابی قائم مقام وزارت میراث فرهنگی در صفحه مجازی خود در گلایه به بودجه ۱۴۰۲ این وزارتخانه نوشت: لایحه بودجه ۵۲۶۱ هزار میلیارد تومانی دولت که نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش دارد، تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است.
سهم دستگاههای فرهنگی، رسانهای، ارتباطی چون ارشاد، تربیت بدنی، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۳۱ هزار و ۲۹۱ میلیارد تومان برآورد شده است که سرجمع ۱۳ درصد رشد را نشان میدهد.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اگر مورد توجه ویژه قرار گیرد میتواند هزینه اداره کشور را به جای نفت بر عهده گیرد به شرط آنکه یکبار همه امکانات، ظرفیتها، زیرساختها و اعتبارات و بودجه لازم را به آن اختصاص دهند.
در برنامه توسعه هفتم در سیاستهای کلی نظام، بند ۱۷ آن از توسعه صنعت گردشگری و ترویج صنایع دستی، سخن به میان آمده است. دولت و مجلس چگونه میخواهند این سیاستهای بالا دستی را عملی کنند؟ جایگاه آن در نظام برنامه ریزی و تخصیص اعتبارات کجاست؟
معاونت میراث فرهنگی که همه وظایف و مأموریتهای آن «حاکمیتی» است. در حال حاضر ۸ هزار میلیارد تومان برای تملک بناها، ۱,۰۰۰ میلیارد تومان برای بافتهای تاریخی یزد جهت مرمت و آسیبهای سیل، ۵ هزار میلیارد تومان بابت مرمت آثار تاریخی که ۲ هزار میلیارد تومان آن بدهی معوقه است.
بالغ بر ۱,۰۰۰ میلیارد تومان تعهدات سفر هیأت محترم دولت و مطالبات نمایندگان محترم مجلس و مقامات و مسئولان استانی در حوزه میراث فرهنگی را پیش روی خود دارد. این سیاهه خودش میشود ۱۵ هزار میلیارد تومان!
منبع: mehrnews-5691587