سهم آمریکایی ها در مشکلات کشور ۳۰ و مدیریت داخلی ۷۰ درصد است/ بیشترین سهم مشکلات از عملکرد برخی ارگان هاست
بروجردی به خبرآنلاین گفت: امروز در یک قضاوت واقع بینانه با جرات می توان گفت آمریکا در این استراتژی اگر شکست کامل هم نخورده باشد ولی موفق نبوده است و نتوانسته اند مانع صادر شدن نفت ما گردند.
جواد مرشدی: همزمان با روز دانشجو رئیس جمهور به دانشگاه تهران رفت و در جمع دانشجویان به سخنرانی پرداخت، رئیسی در این مراسم گفت امروز فروش نفت ما دارد به میزان قبل از تحریم میرسد ضمن اینکه پول آن را هم دریافت می کنیم . وی افزود: رشد اقتصادی ۴ درصد بود اما در اوایل امسال به ۵ درصد رسید، این درحالی است که ایشان پیش تر رشد اقتصادی را چهار و یکدهم درصد اعلام کرده بود . ابراهیم رئیسی به نقش کم رنگ fatf هم اشاره کرد و گفت : آمریکایی ها در مورد ارتباط با همسایگان میگفتند تا عضو FATF نشوید اجازه تجارت به شما نخواهیم داد، اما در این مدت همه دیدید که ارتباط ما با کشورهای منطقه و زیرساختهای تجاری منطقه مانند شانگهای و اوراسیا فعال شد.
صرف نظر از تناقض در آمارهای رشد اقتصادی در صحبت های رئیسی سوال فراگیر افکار عمومی این است که اگر پول فروش نفت به راحتی وارد کشور می شود پس چرا آثار آن در اقتصاد و معیشت مردم نمایان نیست.«خبر آنلاین» در گفت و گو با علا الدین بروجردی رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس به این موضوع پرداحته است.
آقای رئیسی امروز در جمع دانشجویان دانشگاه تهران گفتند رشد اقتصادی ۴ درصد بود اما در اسفند ۱۴۰۰ به ۵ درصد رسید، این در حالی است که ایشان قبل تر رشد اقتصادی را ۴.۱ دهم درصد گفته بودند .
خُب این چه ایرادی دارد قبلا ۴.۱ بوده و حالا ۵ شده است .
بحث من بر سر تناقض در گفتار ایشان است .
یعنی ایشان در یک سخنرانی گفته اند ۴ و در یک سخنرانی دیگر گفته اند ۵ .
در یک سخنرانی گفته بودند رشد اقتصادی ۴.۱ درصد بوده است و امروز گفته اند ۴ درصد، از طرف دیگر گفته اند که ما به شرایط قبل از تحریم برگشتیم و نفت را براحتی می فروشیم و پول آن را نیز دریافت می کنیم و نیازی هم به اف ای تی اف نداریم .نظرتان در مورد این گفته های ریئس جمهور چیست؟
اطلاعاتی که ایشان دارد را ما نداریم که بخواهیم در مورد آن نظر دهیم.
اساسا بفرمایید با توجه به شرایط موجود آیا حرف های آقای رئیسی درست است؟
واقعیت این است که ما سال های طولانی است که با یک جنگ تحمیلی اقتصادی از طرف آمریکا با هم داستانی کشورهای غربی روبرو هستیم. در این جنگ آن ها از همه ظرفیت های خودشان برای ضربه زدن به اقتصاد ایران استفاده می کنند و حتی این تحلیل را نیز داشته اند که مجموعه فشارهای اقتصادی موجب نارضایتی مردم خواهد شد و در نهایت منجر به یک بحران اجتماعی می شود و آن ها می توانند به اهداف خودشان برسند. امروز در یک قضاوت واقع بینانه با جرات می توان گفت آمریکا در این استراتژی اگر شکست کامل هم نخورده باشد ولی موفق نبوده و نتوانسته اند مانع صادر شدن نفت ما گردند . البته تفاوت تحریم آمریکا با تحریم مصوبه شورای امنیت سازمان ملل این است که آمریکا به مقداری که بر روی کشوری نفوذ داشته باشد می تواند ایده خود را به دیگران تحمیل کند و به کشورهای دیگر بگوید که از ایران نفت خریداری نکنند ولی تحریم شورای امنیت که قبل از توافق
برجام وجود داشت همه کشورها مکلف به اجرای آن هستند. تا جایی که من مطلع هستم در حال حاضر کمتر از میزان سهمیه اوپک نفت می فروشیم و این طبیعتا بر میزان درآمد های ما اثر گذار خواهد بود . در حال حاضر ما سعی می کنیم درآمد حاصل از فروش نفت را به ایران منتقل کنیم و یا اگر در بانک های خارج هم هست در اختیار کشورمان باشد و به همین دلیل هم ما مدت هاست با کره جنوبی یک گفت و گوی جدی و بعضا تلخ را به خاطر انتقال پول مان داشته ایم. دیگر کشورهایی که از ما نفت می خرند نیز به همین صورت است و می توان گفت وضعیت ما یک وضعیت عادی نیست ولی می توانیم گلیم خودمان را از آب بیرون بکشیم.آنچه در ارتباط با مجموعه بحث تحریم و تاثیرگذاری آن روی اقتصاد داخلی و سفره مردم است این است که سهم آمریکایی ها از تحریم به ۳۰ درصد رسیده است و ما ۷۰ درصد با مشکلات ناشی از تحریم ها و مدیریت داخلی مواجه هستیم.
عملکرد بد برخی از ارگان ها و درگیری های غیر منطقی آن ها و عملکرد برخی از آن ها که می خواهند حداکثر استفاده را از ظرفیت قانونی خود بکنند نیز جزو تحریم های داخلی است.بنابراین دو سوم سهم بد بودن وضعیت اقتصادی ما مربوط به داخل است ،هم سیستم بانکی مان دچار معایب جدی است و هم سیستم مالیاتی مان دچار کاستی های فراوان است و هم مجموعه اقداماتی که باید انجام دهیم و انجام آنها می تواند اثر مثبتی بر وضع اقتضاد داخلی و سفره مردم داشته باشد به هیچ وجه رضایت بخش نیست .بنابراین تا آنجایی که من مطلع هستم بیشترین سهم را تحریم های داخلی و عملکرد ارگان ها در این زمینه عهده دار هستند .
آقای رئیسی گفته اند پول نفتی که می فروشیم را می گیریم ،اینجا این سوال پیش می آید که اگر حرف ایشان درست است پس چرا آثار این درآمد را در سفره مردم نمی بینیم؟
این سوالی است که از سخنگوی محترم دولت باید پرسیده شود ،در واقع باید پرسید که اگر پول به همین راحتی برمی گردد پس چرا تاثیر آن را در اقتصاد نمی بینیم .من نمی توانم با اطلاعات محدودی که دارم به این سوال پاسخ دهم وعلی القاعده باید سخنگوی دولت در این زمینه توضیح دهند .
شما قبول دارید شرایط اقتصادی با آنچه که رئیس جمهور گفته اند تناقض دارد؟
شرایط اقتصادی ما در داخل شرایط مطلوبی نیست و من به این موضوع اشاره کردم و در این مورد سهم داخل را دو برابر سهم خارج می دانم . در حقیقت اینطور نیست که چون آمریکایی ها شمشیر را از رو بسته اند و تحریم اقتصادی کرده اند وضعیت ما اینگونه است . اگر به واکاوی اقتصاد بپردازیم به مشکلات داخلی می رسیم و من فکر می کنم خیلی از گره ها قابل باز شدن است.
علاوه بر این بخش اخیرا آقای رئیسی از ده تغییر در دولت خبر داده اند ،بنظر شما این تفییرات درکدام حوزه ها خواهد بود ؟ آیا بخش اعظم آن در حوزه اقتصاد است؟
من اطلاعی از تغییرات ندارم ولی در هر صورت باید افرادی در راس امور باشند که هم بر کار خود تسلط داشته باشند و هم قدرت ریسک تصمیم گیری را داشته باشند. با توجه به چشم انداز بیست ساله ما در خیلی از مسائل عقب هستیم .
نظرتان در مورد صحبت های آقای رئیسی در مورد اف ای تی اف چیست؟ آیا به آن ملحق شویم یا خیر؟
ما باید مسائلی مثل اف ای تی اف را در قالب یک مجموعه واقعیت های سیاست گذاری آمریکایی ها و غربی ها در قبال ایران ببینیم.آنها هر روز دنبال یک بهانه هستند و فرضا از سد "اف ای تی اف "هم که عبور بکنیم فردا چهار مسئله دیگر را عنوان می کنند و بر اساس آن تصمیم می گیرند و قطعنامه می گذارند و دوباره ما را در ارتباطات اقتصادی دچار مشکل جدی می کنند .به نظر من باید متاثر از همین واقعیت ها ریل گذاری جدید و چارچوب نوینی را در ارتباط با ارتباطات برون مرزی اقتصادی مان پیگیری کنیم و سهم لازم را به این ریل گذاری جدید اختصاص دهیم تا اقدامات آمریکا و متحدانش نتواند در این مجموعه حرکتی بر وضعیت اقتصادی ما تاثیر گذار باشد .
. ا
216212
منبع: khabaronline-1704259