رهبر انقلاب در مراسم سیوسومین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره):
امام(ره) روح جمهوری اسلامی است
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: امام، روح جمهوری اسلامی است، این روح از جمهوری گرفته شود و مورد بی توجهی قرار بگیرد نقشی بر دیوار باقی نخواهد ماند.
رخداشهر: آیتالله خامنهای در مراسم سیوسومین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) که در مرقد مطهر بنیانگذار انقلاب اسلامی برگزار شد به سخنرانی پرداختند.
گزیده سخنان رهبر معظم انقلاب به شرح زیر است:
- دلمان برای امام و این محفل تنگ شده بود، خدا را شکر میکنیم که امسال مجدداً این جلسه پرمعنا تشکیل شد.
- امام، روح جمهوری اسلامی است، این روح از جمهوری گرفته شود و مورد بی توجهی قرار بگیرد نقشی بر دیوار باقی نخواهد ماند.
- شناسایی امام برای نسل جوان از این جهت اهمیت دارد که به آنها کمک میکند برای اداره بهینه آینده کشور. امام فقط امام دیروز نیست، امام امروز و فردا هم هست. امام فقط امام دیروز نیست، امام امروز و فردا هم است. نسل جوان ما که قرار است مسئولیت ملی و انقلابی گام دوم انقلاب را بر عهده بگیرد، احتیاج دارد با یک نرم افزار واقعی، بتواند راه انقلاب را درست طی کند، احتیاج به نرم افزار مطمئنم و جامع دارد، این نرم افزار که میتواند کمک کننده و تحول آفرین باشد عبارت است از درسهای امام است.
- اولین نکته در باره امام، رهبری بزرگترین انقلاب تاریخ انقلابهاست. از همه انقلابها معروفتر، انقلاب کبیر فرانسه در ۱۷۸۹ میلادی و بعد، انقلاب شوروی در ۱۹۱۷ است، اما انقلاب اسلامی از این دو نیز بزرگتر است و این دلایل گوناگونی دارد.
- این دو انقلاب (فرانسه و شوروی) با همراهی مردم پیروز شد، اما بعد از آن مردم هیچکاره شدند و کنار زده شدند و نتوانستند در انقلابی که خودشان با تن و جان خودشان و با حضورشان در خیابانها بوجود آورده بودند، در ادامه آن شرکتی داشته باشند؛ در نتیجه، این دو انقلاب به سرعت از مسیر مردمی اولیه منحرف شد.
- انقلاب اسلامی هم به جنبه مادی و هم جنبه معنوی انسان توجه کرده است. امام خمینی رهبر این انقلاب و رهبر نهضتی بود که به این انقلاب انجامید.
- انقلاب را البته مردم به پیروزی رساندند که اگر مردم وارد میدان نمیشدند و با فداکاریهای خودشان و شهید دادنهایشان وارد نمیشدند انقلاب پیروز نمیشد.
- آن دست قدرتمندی که توانست این اقیانوس را به تلاطم وابدارد، دست قدرتمند و آن شخصیت پولادین، آن دل مطمئن، آن زبان ذوالفقارگونه که توانست ملیون ها انسان را از قشرهای مختلف وارد میدان کند، در میدان نگه دارد، یاس را از آنها دور کند، جهت حرکت را به آن ها تعلیم کند عبارت از خمینی عظیم بود.
- کار امام در هدایت و رهبری مردم کشور منحصر به فرد بود. امام خمینی (ره) میدان مبارزه را مشخص میکرد.
- امام(ره) در مقاطع مختلف، میدان مبارزه را مشخص میکرد و به مردم تعلیم میداد که میدان کجاست. در دوران نهضت یک جور، در گرماگرم روزهای خونین پیروزی انقلاب جور دیگر.
- امام از جهت خصوصیات شخصی، انسان ممتازی بود و این خصوصیات در کمتر شخصیتی ممکن بود به وجود بیاید و من کسی را در تاریخ سراغ ندارم که همه این خصوصیات را با هم داشته باشد.
- امام اولا به معنای واقعی کلمه پاک و پرهیزکار بود؛ ثانیا، اهل معنویات و حالات عرفانی بود. امام اهل لطافت روحی بود و کتابهای عرفانی مانند شرح دعای سحر را در اوایل جوانی نوشته بود. امام بین حماسه و عرفان جمع کرده بود؛ هم حماسهساز بود و هم اهل معنویت و عرفان.
- زیربنای مکتب امام (ره)، «قیام لِلّه» بود و این نوع قیام، ریشه قرآنی مستحکمی دارد. این قیام در هر دورهای ممکن است به شیوهای باشد و همیشه یکجور نیست، اما هدف آن همیشه اقامه حق و عدل و قسط است و نیز ترویج معنویت.
- امام، مبارز بود و این به معنای حضور دائمی در میدان «قیام لله» و اقامه حق و عدل بوده است؛ این هدف در زیر سقف نکبتبار حکومت پهلوی و هر حکومت وابسته دیگری ممکن نبود و لذا امام به دنبال این بود که این سقف نکبتبار را از سر این ملت بردارد و میدان را برای حرکت و پیشرفت آنها فراهم کند.
- یکی از خصوصیات مهم امام، اعتماد به مردم از روز اول بود؛ بودند کسانی که دلشان میخواست مبارزه کنند، اما میگفتند مردم به دنبال ما نمیایند، اما امام در همان سال ۴۱ گفتند که اگر به مردم بگوییم، مردم این بیابان را پر خواهند کرد. امام قدر مجاهدت مردم را میدانست و دلها را گرم نگه میداشت و نمیگذاشت مایوس شوند.
- در دوران ایجاد جمهوری اسلامی، نقشه راه امام این بود که طرح جدید را از گذشته منحط کشور به کلی جدا کند؛ به این صورت که طرح پیشنهادی برای اداره کشور در ذیل فرهنگ و تمدن و قاموس غربی قرار نگیرد و ذیل آنچه در غرب به آن «جمهوری» یا «مردمسالاری» میگویند، قرار نگیرد. بههمین خاطر، امام جمهوری اسلامی را از دو مکتب رایج آن روز یعنی لیبرال دموکراسی سرمایهمحور و کمونیسم دیکتاتوریمحور جدا کرد و الگوی تازهای را برای نظام جمهوری اسلامی مطرح کردند.