یکشنبه، 4 آذر 1403
رخدادشهر » جامعه » میراث فرهنگی و گردشگری » اصرار برای شکستن حریم اثر جهانی

نماینده کرمان بار دیگر خواستار اجرای طرح زیرگذر باغ شاهزاده ماهان شد

اصرار برای شکستن حریم اثر جهانی

کد خبر: 1865

سفر «عزت‌الله ضرغامی» وزیر میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به استان کرمان و تقاضاهایی که نمایندگان این استان در مجلس از او درباره طرح زیرگذر باغ‌ شاهزاده ماهان مطرح کرده‌اند یادآور سفر سال گذشته او به استان فارس و مواضعش درباره ۲۰۰ خانه تاریخی و طرح توسعه کشاورزی در حاشیه پاسارگاد بود.

رخدادشهر: طرح زیرگذر باغ‌ شاهزاده ماهان در استان کرمان که قریب به یک دهه بین دولت‌های مختلف دست به دست شده با سفر وزیر میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری و تقاضای «محمدرضا پورابراهیمی» نماینده این استان در مجلس شورای اسلامی بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاد. پورابراهیمی که ریاست کمیسیون اقتصادی مجلس را عهده‌دار است خطاب به «عزت‌الله ضرغامی» گفته است:‌ بین وزارت میراث فرهنگی و وزارت راه و شهرسازی اختلافاتی وجود دارد که مردم نباید در این میان آسیب ببینند.

ماجرای طرح زیرگذر باغ‌ شاهزاده ماهان موضوعی تازه نیست. با این حال از دولت دهم مطرح بوده ولی با توجه به اینکه کارشناسان آن را فاقد توجیه فنی دانسته‌اند اجرایی نشده است. هر چند که برای این طرح بودجه نیز تخصیص داده شده بود.

ماجرای طرح زیرگذر باغ‌شاهزاده ماهان موضوعی تازه نیست.با این حال از دولت دهم مطرح بوده ولی با توجه به اینکه کارشناسان آن را فاقد توجیه فنی دانسته‌اند اجرایی نشده است
در سال ۱۳۹۲ فرماندار وقت ماهان با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۱ اعتباری به مبلغ ۱۰ میلیارد ریال برای اجرای طرح زیرگذر باغ شاهزاده اختصاص یافته گفته بود: به دلیل عدم تایید طرح پیشنهادی توسط سازمان میراث فرهنگی، این اعتبار در سایر بخش‌ها هزینه شد. او گفت: همچنین سال گذشته ۳ میلیارد ریال برای امتداد مسیر باغ شاهزاده پیش‌بینی شد که در سال جاری این مبلغ افزایش خواهد یافت. اما نه تنها با‌گذشت یک دهه هنوز زیرگذر ساخته نشده که هیچ‌کس مسئولیت اجرای آن را به جان نخریده است. در ششمین روز از اسفند ۱۳۹۹ «علی‌اصغر مونسان» وزیر وقت میراث ‌فرهنگی صنایع ‌دستی و گردشگری هم این طرح را فاقد توجیه فنی توصیف کرده بود.براساس گزارشی که ایسنا از این اظهارنظر منتشر کرده مونسان در بازدید از محل اجرای طرح زیرگذر از باغ شاهزاده ماهان به شهر ماهان این طرح را غیرقابل توجیه دانسته گفت بود: این طرح توجیه فنی ندارد و پروژه‌ای که با چند صد میلیون می‌توان انجام داد را دارید با چند صد میلیارد انجام می‌دهید و با اجرای این طرح گره ترافیکی در ورودی باغ شاهزاده به وجود می‌آید.

با این حال «محمدرضا پورابراهیمی» بار دیگر بر اجرای این پروژه و موافقت وزارتخانه میراث ‌فرهنگی صنایع دستی و گردشگری اصرار کرده است. کاری که یادآور تیتر روزنامه «پیام‌ ما» در ۶ آذر ۱۳۹۹ است؛ «اصرار به ساخت زیرگذر در حریم باغ شاهزاده».آن زمان نیز موضوع از این قرار بود که «محمدرضا پورابراهیمی»خواستار احیا و اجرای این پروژه شده بود. اما زیرگذر باغ شاهزاده فقط مورد علاقه این نماینده استان کرمان نبوده و «محمد مهدی زاهدی»نیز درباره آن کارهایی کرده است.


جلسه هم‌اندیشی برای طرحی که توجیه ندارد

بهمن سال گذشته جلسه‌ای تحت عنوان هم‌اندیشی با حضور محمد مهدی زاهدی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی و مدیران دستگاه‌های اجرایی برگزار شد تا به بررسی و رفع برخی مشکلات کرمان پرداخته شود که از جمله این مشکلات طرح زیرگذر باغ‌ شاهزاده بود. در آن جلسه «زاهدی» درباره این طرح گفت: اختلاف بین اداره کل‌های میراث فرهنگی و گردشگری و راه و شهرسازی برای مردم ماهان دردسر درست کرده که باید دو دستگاه با یکدیگر به توافق برسند و این موضوع را حل کنند.
او بر لزوم انعطاف‌پذیری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری در احداث زیرگذر باغ شاهزاده ماهان تاکید کرد و افزود: باید جلسه‌ای با دارابی معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری برای حل و فصل این مشکل برگزار کنیم.

مجتبی شفیعی معاون گردشگری میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در این زمینه گفت: میراث جهانی با احداث زیرگذر مخالف است و تصمیمات در خصوص باغ شاهزاده را وزارت میراث فرهنگی و گردشگری می‌گیرد و ما تصمیم‌گیر نیستیم.


بهانه‌هایی برای اصراری یک دهه‌ای

روزنامه «پیام‌ ما» پیشتر در گزارشی که به بررسی ماجرای طرح زیرگذر باغ شاهزاده ماهان پرداخته بود موارد متعددی دراین‌باره را مرور کرد. بنا به این گزارش «موافقان می‌گویند فاصله ماهان تا باغ شاهزاده تنها ۶ کیلومتر است اما راه دسترسی سریع و مستقیم نیست. از نگاه آن‌ها همین موجب شده گردشگران بعد از بازدید از باغ شاهزاده برای اقامت به کرمان برگردند.»
بعد از رد طرح اول از سوی میراث ‌فرهنگی، راه ‌و ‌شهرسازی مدعی شده بود که نقطه تقاطع در طرح دوم تغییر کرده است. حاجی‌زاده مدیرکل وقت راه و شهرسازی کرمان در این زمینه گفته بود: «زیرگذر در محل تقاطع با جاده است. با توجه به نظرات میراث‌ فرهنگی نقطه جدیدی پیش‌بینی و طراحی شد که این طرح هزینه و اعتبار مورد نیازش خیلی بیشتر از آن طرح اولیه‌ای بود که ما تهیه کردیم.با این وجود منتظر نظرات میراث‌ فرهنگی هستیم.» با همه این‌ها، هر دو طرح در حریم باغ شاهزاده هستند و همین امر نگرانی فعالان میراث را به دنبال داشته است. پیش از این امید ابراهیمی، فعال میراث‌فرهنگی هم به «پیام ما» گفته بود: «درست است که این طرح روگذر نیست تا مثل تقاطع امیر‌کبیر، منظر سردر یکی از دانشکده‌های تاریخی کرمان را مخدوش کند. اما جایی که می‌خواهند این تقاطع را بسازند کاملا در حریم باغ شاهزاده است. باغ شاهزاده یک اثر ثبت جهانی است، اگر این دفعه کاری انجام دهند که ناهماهنگ باشد، دیگر هیچ حرفی برای گفتن باقی نمی‌ماند.»

نگرانی از تصمیمات ضرغامی


وقتی یکسال قبل «عزت‌الله ضرغامی» همراه هیئت دولت به استان فارس سفر کرد و درباره توسعه کشاورزی در جوار پاسارگاد اظهارنظر کرد نگرانی درباره سرنوشت ابنیه تاریخی استان فارس بیشتر شد. گرچه وزارتخانه متبوع او سعی کرد با توضیحاتی نگرانی‌ها دراین‌باره را کاهش دهد اما مصوبه‌های هیئت دولت درباره طرح توسعه ۵۷ هکتاری حرم شاهچراغ دیگر موضوعی بود که تخریب خانه‌های تاریخی در بافت قدیم شیراز را برجسته کرد.

براساس آنچه دولت سیزدهم در فارس تصمیم گرفت مقرر شد برای طرح توسعه ۵۷ هکتاری حرم مطهر کارگروهی مرکب از نماینده وزارت میراث فرهنگی، نماینده شهرداری شیراز و نماینده استاندار فارس تشکیل شود و میراثی بودن ۲۰۰ خانه اطراف حرم شاهچراغ(ع)بازنگری شود که در نهایت رای این هیئت ۳ نفره لازم‌الاجرا باشد.
همچنین سخنان و گلایه‌های صریح عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی در شورای اداری استان فارس مبنی بر مایه شرمساری بودن بافت تاریخی و اطراف حرم مطهر شاهچراغ(ع) در شیراز و لزوم اجرای طرح توسعه ۵۷ هکتاری در کنار حل مشکلات کشاورزانی که در حریم پاسارگاد قرار دارند، سبب واکنش‌های مختلف در فضای مجازی شد.
ضرغامی مجبور شد توضیح دهد که «واکنش‌هایی را در فضای مجازی دیدم براساس به سخنرانی مبسوطی که در شورای اداری در استان فارس داشتم اما وزارت میراث به دنبال حفر چاه در کنار مقبره کوروش نیست چون عاقلانه نیست.»

پیام ما نوشت، حال این نگرانی مطرح است که آیا ممکن است فشارهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی موجب شود طرحی که ۱۰ سال هیچ‌ کارشناسی و هیچ مقام مسئولی حاضر به تصویب و اجرای آن نشده اجرایی شود و آن طور که «محمدمهدی زاهدی» دیگر نماینده کرمان خواستار انعطاف میراث‌ فرهنگی شده بود، ضرغامی هم دستور انعطاف بدهد.

انتهای پیام/

تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید