در آیین رونمایی از «گاه فراموشی» مطرح شد
همایون شجریان: خودم تصمیم گرفتم در کنسرت دوبی از ایران بخوانم
خواننده موسیقی ایرانی با اشاره به حاشیههای اجرای کنسرتش در دوبی و خواندن قطعهای درباره ایران گفت: آنچه در کنسرت دوبی انجام دادم تحت تاثیر هیچ حرکتی نبود و خودم تصمیم گرفتم که در این کنسرت بدون توجه به حواشی از ایران بخوانم.
رخدادشهر: خبری و آیین رونمایی از آلبوم موسیقی گاه فراموشی عصر پنجشنبه(۲۲ اردیبهشت) با حضور همایون شجریان خواننده موسیقی ایرانی، فردین خلعتبری آهنگساز و تهیهکننده، رامین صدیقی مشاور تهیهکننده، رضا موسوی مدیر هنری و جمعی از مسئولان و هنرمندان در تالار وحدت برگزار شد.
شجریان در این آیین با تشریح چگونگی تولید آلبوم موسیقی گاه فراموشی اظهارداشت: این اثر همآمیزی از موسیقی ایرانی و موسیقی جَز(جاز) است، نقطه مشترک آنها که بداههپردازی است، در آلبوم گاه فراموشی به آن پرداخته شده است، فردین خلعتبری موسیقی را براساس اشعارش ساخته و میتوان گفت که شعر و موسیقی باهم شکل گرفته است.
وی گفت: این نوع نگرش در تاریخ موسیقی سنتی در آثار بزرگانی همچون عارف و شیدا دیده میشود که شعر و آهنگ را باهم خلق کردند، شاید خلعتبری هم براساس این رویکرد شعر و موسیقی را در کنار هم قرار داده است.
این خواننده موسیقی ایرانی با اشاره به اینکه نوازندگان چیرهدستی در تولید آلبوم گاه فراموشی همکاری داشتند، افزود: روند تولید این اثر پیچیده نیست، چهار نوازنده و یک خواننده در تولید گاه فراموشی حضور داشتند که یک تجربه تازه و متفاوت و برای من غنیمت بود.
شجریان درباره اجرای زنده آلبوم گاه فراموشی بیان کرد: قبل از کرونا برنامهریزی زیادی برای برگزاری کنسرت داشتم که یکسری از آنها لغو شد و باید پی آنها را میگرفتم، براساس وظیفه اخلاقی بعد از برگزاری این کنسرت در داخل و خارج از کشور، برنامهریزی برای اجرای کنسرت این آلبوم خواهیم داشت، همچنین براساس برنامهریزیها قرار است که تیرماه امسال در تهران کنسرتی را برگزار کنیم.
وی با اشاره به همکاری و تجربه خود با خلعتبری اظهارداشت: از همکاری با این آهنگساز در آلبوم گاه فراموشی بسیار راضیام و باید بگویم این کار نسبت به کار قبلیمان(آلبوم امشب با غزلهای من بخواب براساس اشعار مرحوم افشین یداللهی) بسیار پختهتر و جذابتر است، از افشین یداللهی هم باید یادی کنم که اگر در قید حیات بود در آلبوم گاه فراموشی حتما با او همکاری میکردیم.
این خواننده موسیقی ایرانی خاطرنشان کرد: ایده آلبوم گاه فراموشی بسیار جالب است که توانسته شعر و موسیقی را با هم پیش ببرد. این تجربه برایم جالب توجه بود حتی گاهی اوقات ترکیب مفهوم موسیقی و شعر برایم ثقیل بود اما به تدریج کار برایم روان شد و میدانم که میتواند با مخاطبان ارتباط خوبی برقرار کند و یکی از با کیفیتترین کارهایم خواهد بود.
شجریان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر همکاری با صدا و سیما گفت: قصدی برای همکاری با این نهاد ندارم.
وی درباره حاشیههای کنسرتش در دوبی و صحبتهای او حین برگزاری کنسرت بیان کرد: در جریان اتفاقات رخ داده قبلی در کنسرت دوبی بودم، من کار خودم را در حوزه موسیقی انجام میدهم و کاری به اتفاقات و حواشی ندارم، آنچه در کنسرت دوبی انجام دادم تحت تاثیر هیچ حرکتی نبود و خودم تصمیم گرفتم که در کنسرت دوبی بدون توجه به حواشی از ایران بخوانم، این در حالی است که در دوبی هیچ محدودیتی برای برگزاری و اجرای این قطعه نداشتم.
در ماههای اخیر خواندن از خلیج فارس و ایران در امارات با حواشی بسیاری همراه بود.گروه موسیقی «سیاوش» به سرپرستی و خوانندگی همایون شجریان، ۱۲ اردیبهشت امسال در شهر دوبی امارات روی صحنه رفت. نکته مهم اجرای این گروه، خواندن قطعهای به نام «دیار عاشقیهایم» سروده بهمن محمدزاده و مرحوم اسحاق انور بود که برای ایران خوانده شد.
شجریان قبل از خواندن این قطعه، نام ایران را به زبان آورد و شور و هیجان زیادی را در سالن ایجاد کرد.
این خواننده درباره نقش خود در حوزه ترویج موسیقی سنتی و ایرانی و تناسب این موسیقی با سلیقه مخاطبان اظهارداشت: فکر میکنم خوانندههای زیادی در حوزه موسیقی ایرانی فعالیت میکنند، زمانه در حال تغییر است به خصوص با آمدن فضای مجازی، همه چیز، شرایط زندگی حتی سلیقه شنیداری مخاطبان در حال تغییر است.
شجریان گفت: در این چارچوب ورود بیماری کرونا هم تغییرات زیادی را ایجاد کرد، در این دو سال در شرایط شیوع کرونا سعی کردم تک آهنگهایی را منتشر کنم که بعضی با حمایت موسسات مختلف و بعضی هم با هزینههای شخصی انجام شد، آنچه در این روزگار صورت گرفته همراهی با جریان زندگی امروز، حوصله و زمانبندی روز دنیاست که فکر میکنم باید نوع موسیقیمان را با حفظ اصالتها به این نگرش هدایت کنیم. فکر میکنم نسبت به ۳۰ سال گذشته دیگر شاهد این نباشیم که یک آلبوم کامل با ساز و آواز داشته باشیم؛ همه چیز تغییر کرده است و نمیتوان این تغییرات را نادیده گرفت.
ملاحظات برای برگزاری کنسرتهای ارزان قیمت
این خواننده در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر گرانی بلیتهای کنسرتهای موسیقی و ملاحظات او برای برگزاری کنسرتهای ارزان قیمت بیان کرد: همه شرایط را میدانیم، چیزی نگویم بهتر است، ما هم تمام تلاشمان را خواهیم کرد که مشکلی به مشکلات مردم اضافه نکنیم، سعی میکنیم حداقلها را در نظر بگیریم، طبیعتا برگزاری کنسرت هزینههایی دارد که این هزینهها چند برابر شده است، اخیرا بعضی از سالنها تا ۲۰۰میلیون تومان برای هر اجرا هزینه درخواست میکنند، همیشه سعی کردم متعادلترین قیمتها درنظر گرفته شود.
وی درباره برگزاری کنسرت به یاد محمدرضا شجریان افزود: تاکنون سه کنسرت که در اروپا و یکی در دوبی برگزار کردیم به یاد پدر و استاد پرویز مشکاتیان بوده است، تیرماه در تهران کنسرتی هم به یاد آنان برگزار خواهیم کرد.
شجریان درباره برگزاری کنسرت رایگان و خیابانی که چند سال گذشته وعده آن را داده بود، بیان کرد: همچنان پای سخنم هستم، شرایط برگزاری کنسرت رایگان باید به گونهای فراهم شود که به کسی آسیب نرسد.
این خواننده ادامه داد: برخی دوستان و هنرمندان اعلام کردند که چند شب اجرای رایگان داشته باشیم، در حالی که این هدفم نبود، هدفم این بود طیف وسیعی که دسترسی و امکان حضور در کنسرت را ندارند و حتی شاید این مسئله به ذهنشان هم خطور نکند، به این کنسرت بیایند. وقتی خیران به گونههای مختلف کمک میکنند، میبینم من نفر آخر در بین آنان هستم و باید کاری کنم که مختص به من است و امیدوارم روزی شرایط آن فراهم شود که بتوانم کنسرتی را با تعداد زیادی از تماشاگران برگزار کنم.
پس از سخنان شجریان درباره برگزاری کنسرت رایگان حامی مالی برای برگزاری چنین کنسرتی اعلام آمادگی کرد.
این خواننده موسیقی ایرانی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره همکاری با نوازندگان و موسیقیدانان حوزه موسیقی اقوام گفت: پیشنهاد جذابی بود و در برنامهریزیها تلاش میکنیم از این هنرمندان نیز بهرهمند شویم.
تاکید بر تداوم حامی مالی در تولید آثار هنری
آهنگساز و تهیهکننده آلبوم موسیقی گاه فراموشی درباره بهرهمندی از نوازندگان خارجی در تولید این آلبوم گفت: گاه فراموشی مبتنی بر موسیقی است که به نوازندگان خاصی نیاز داشت، با یک کوارتت آنسامبل چهار نفره به همراه همایون شجریان به عنوان خواننده اجرا شد که رویکرد آن به گونهای بود که موسیقی آن به بداههنوازی یک گروه خاص نیاز داشت.
خلعتبری افزود: در این چارچوب نوازندگی بیورن مه یر (گیتار باس شش سیم) و کلاوس گزینگ (کلارینت باس، ساکسوفن سوپرانو) محور اصلی نوازندگی بود که با آثار آنان آشنا بودم و درخواست کردم که با ما همراه باشند.شخصیت موسیقایی نوازندگان برای این اثر خیلی موثر بود، نمیگویم فرد دیگری نمیتوانست این اثر را اجرا کند اما اگر کوارتت دیگری آن را اجرا میکرد، متفاوت بود.
وی درباره محتوای آلبوم گاه فراموشی بیان کرد: تلاش کردیم این آلبوم رویکردی به موسیقی مقامی داشته باشد که عمده آن روی موسیقی منطقه صحنه است که امیدوارم بتواند مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.
تهیهکننده آلبوم موسیقی گاه فراموشی با اشاره به بهرهمندی از حامی مالی برای تولید این اثر تاکید کرد: تولید موسیقی صنعت ارزانی نیست و نیازمند حضور ساعتهای متمادی در استودیو است که امیدوارم ما تنها گروه بهرهمند از حامی مالی نباشیم و موسسات صنعتی و اقتصادی به صورت جدی بدون تاثیرگذاشتن و تغییر در ذات و ماهیت آثار هنری به عنوان حامی مالی بتوانند به کمک گروهها و هنرمندان دیگر بیایند و از آنها در راستای توسعه فرهنگ و هنر حمایت کنند.
خلعتبری در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر بهرهمندی از اشعار خود در آلبوم موسیقی گاه فراموشی گفت: اصراری به این کار نداشتم اما وقتی آهنگساز خودش شعر میگوید یک قدم به ایده کلی نزدیکتر و بیواسطهتر میشود البته این موضوع نباید باعث ایجاد این تصور شود که ما نمیخواستیم از شعر کلاسیک بهره ببریم بلکه این مسیر پیش آمد و به آن پرداختیم.
وی افزود: هیچگاه به عنوان آهنگساز، نقش شاعران و زحمتی که به آنان دادهام را فراموش نمیکنم و خودم را در جایگاه یک شاعر نمیبینم و اگر هم روزی در جایگاه یک شاعر ایستادم سر تعظیم برای اساتید و شاعران فرود خواهم آورد.
موسوی مدیر هنری آلبوم موسیقی گاه فراموشی گفت: در این پروژه به دلیل همکاری ۲۵ ساله با خلعتبری وظیفه خود را به خوبی میدانستم و میدانیم در پروژههای مشترک چه کارهایی را باید انجام داد اما درباره همایون شجریان و نحوه همکاری با او باید بگویم که هر روز با اتفاقات جالب توجه و شگفتانگیزی مواجه میشدیم که علاقه همکاری من با او را دوچندان میکرد، نقش مدیر هنری در فضای موجود کشور این است که هر کاری میتوانیم انجام بدهیم تا کار شایستهتر پیش برود.
ایرنا نوشت، آلبوم موسیقی گاه فراموشی جدیدترین همکاری همایون شجریان خواننده موسیقی ایرانی و فردین خلعتبری موسیقیدان و آهنگساز شامل هشت قطعه موسیقی با کلام در سبک موسیقی کلاسیک ایرانی؛ در شب بی تو، گاه فراوشی، مشتاق توام، پی در پی، خواب خاکی،با تو مست، نشان و محرم به اسرار است که نوازندگان بینالمللی این آلبوم بیورن مه یر (گیتار باس شش سیم)، کلاوس گزینگ (کلارینت باس، ساکسوفن سوپرانو)، کارلو نیدرهاوزر (ویلنسل) و فردریک ژیل (پرکاشن) هستند.
شعرهای این آلبوم توسط فردین خلعتبری سروده شده و ضبط موسیقی آلبوم گاه فراموشی در استودیو ویوگاردن اتریش و استودیو صبا ایران انجام شده است.
فردین خلعتبری تهیهکننده، رامین صدیقی مشاور تهیهکننده، فرشاد حقیقی مشاور موسیقی مقامی، سحر فروزان مدیر اجرایی، رضا موسوی مدیر هنری، افشین صمدیان مدیر پروژه و کاوه عابدین و فرانس شادن صدابرداران از دیگر عوامل این آلبوم هستند.
همچنین صاحب امتیاز آلبوم موسیقی گاه فراموشی موسسه فرهنگی هنری ۱۴۰۰ آریا، کارگزار نشر؛ هرمس و پخش؛ نشر جوان هستند.
پس از مراسم رونمایی، نسخه دیجیتال این اثر به صورت قانونی و انحصارا از طریق پلتفرم بیپتونز و نسخه فیزیکی (تیراژ محدود) در فروشگاههای زنجیرهای مادیران و از طریق نشر و پخش جوان در فروشگاههای معتبر موسیقی، شهرکتابها و فروشگاه اینترنتی لورکا و به صورت تلفنی از طریق نشر موسیقی هرمس (٢٢٢٢١٨٧٣) در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
همایون شجریان و فردین خلعتبری در سالهای اخیر آثاری در قالب آلبوم موسیقی منتشر کردهاند که آخرین آن سال ۱۳۹۸ به شکل آلبوم امشب کنار غزلهای من بخواب بر اساس اشعار زنده یاد افشین یداللهی منتشر شده است.