کد خبر: 9975
تاریخ و ساعت انتشار: 1402/06/10 14:58
منبع: rokhdadshahr.ir

۳۰۰ هزار هکتار از اراضی و مراتع گلستان در معرض بیابانی شدن است

سال‌ها است که زنگ خطر ورود دائمی گرد و غبار در استان گلستان به صدا در آمده است اما متاسفانه در این سال‌ها توجه کمی به این موضوع شده است. به جز کارهای مقطعی و جزئی که بعضا از سوی منابع طبیعی انجام شده، برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به استان کار جدی و منسجمی صورت نگرفته است.
رخدادشهر: در روزهای اخیر شاهد گرد و غبار شدید در استان گلستان بودیم که البته کارشناسان معتقدند منشا این گرد و غبار  کشور ترکمنستان بوده است. در هفته گذشته و بعد از ورود توده عظیم گرد و غبار به استان به ویژه غرب و مرکز استان دید به کمتر از ۳۰۰ متر رسیده بود و مراجعات مردم به مراکز درمانی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کرد.

استان گلستان بیش از ۴۰۰ هزار هکتار جنگل دارد و اگر دولت سیزدهم اقدمات جدی انجام ندهد در آینده ریزگردها جنگل‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این شرایط استان را در مسیر بیابانی شدن پیش می‌‌‌برند و به طور قطع صدمات اقتصادی بلندمدت به بار خواهد آورد.

در استان ۱۳۰‌ هزار هکتار اراضی بیابانی وجود دارد که بیابان‌های گلستان نیازمند توجه ویژه و ملی هستند چراکه با اعتبارات استانی مشکلی حل نخواهد شد. مهم‌ترین راه مقابله با بیابان‌زایی، بوته‌کاری است و گلستان ۷۶۰ هزار هکتار مراتع قشلاقی و حدود ۱۰۵ هزار هکتار مراتع ییلاقی دارد.

کاهش بارش‌های فصلی، استفاده بیش از حد از آب‌های زیر زمینی، دست اندازی بی رویه به مراتع و جنگل‌ها، پس‌روی آب دریای خزر، قرار گرفتن استان در کنار صحرای بزرگ قره قوم ترکمنستان موجب تشدید آثار پدیده بیابا‌ن‌زایی در گلستان شده است.

مدیرکل منابع طبیعی استان گلستان اظهارکرد: در گذشته گرد و غبار در شمال استان اتفاق می‌افتاد ولی در روزهای اخیر کل گلستان تحت تاثیر گرد و غبار قرار گرفت. منشا اصلی گرد و غبار گلستان صحرای قره‌قوم کشور ترکمنستان است و  این کشور هم اقدام خاصی در مقابله با ریزگردها انجام نداده است.

حمید سلامتی با تاکید براینکه صحرای قره قوم در کشور ترکمنستان منشا اصلی گرد و غبار در استان گلستان است ادامه داد: این منطقه بیابانی مساحتی حدود ۳۵۰ هزار کیلومتر مربع دارد که چندین برابر استان است.

سلامتی بیان کرد: ظرفیت دام مراتع استان دو رابر ظرفیت مجاز است و به لحاظ زمان که دام ها باید ۴ ماه باشند ولی در استان بیش از ۷ ماه در مراتع حضور دارند. تعداد زیاد دام در مراتع سبب فقیر شدن پوشش گیاهی مراتع و عدم صرفه اقتصای برای پرورش دام می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی و مراتع گلستان در معرض بیابانی شدن است و  با افزایش بیابان‎زایی شاهد پیامد ریزگرد و گرد و غبار خواهیم بود که بر سلامت مردم نیز تأثیر خواهد گذاشت.

ایلنا نوشت، مدیرکل منابع طبیعی استان افزود: در سفر اول ریاست جمهوری به استان ۱۱۵ میلیارد تومان برای بیابان زدایی به گلستان مصوب شد ولی تاکنون ۲۰ درصد آن تخصیص داده شده است. امروزه موضوع گسترش بیابان و گرد غبار یکی از مهمترین مسائل اقتصای - اجتماعی و فرهنگی است.

وی خاطرنشان کرد: برنامه ریزی کردیم که در سفر دوم ریاست جمهوری به استان بتوانیم ۳۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با بیابان‌زایی مصوب کنیم. باید سرعت اصلاح و احیا مراتع در گلستان افزایش پیدا کند وگرنه اوضاع بدتر خواهد شد.

انتهای پیام/

1402/06/10 14:58
بازگشت