کد خبر: 9574
تاریخ و ساعت انتشار: 1402/03/28 16:31
منبع: rokhdadshahr.ir

کاخ مروارید، محل حراج صنایع دستی فاخر شود/ اجازه توسعه گردشگری در طالقان را نداریم

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان البرز از ارائه طرح تبدیل کاخ مروارید به محلی برای حراج آثار فاخر صنایع دستی خبر داد و گفت: استان البرز باتوجه به یافته‌های باستان‌شناسی می‌تواند موزه ملی درخور خود داشته باشد.

رخدادشهر: رحیم خاکی (مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان البرز) با اشاره به آنکه صنایع دستی نقطه قوت استان است، گفت: البرز یکی از استان‌هایی است که به دلیل تنوع قومی که در آن شاهد هستیم مملو از رشته‌های صنایع دستی که به صورت یکجا در این استان فعال هستند. این استان به دلیل مهاجرت‌هایی که صورت گرفته که عمدتا از نخبگان قومیت‌ها و استان‌های مختلف هستند و در استان البرز حضور دارند، تبدیل به نقطه قوت صنایع دستی استان شده است و ۸۵ رشته از ۲۹۹ رشته صنایع دستی کشور در آن فعال هستند. 

او ادامه داد: در سال گذشته بر اساس گزارش رسمی کمرگ کشور، صادرات صنایع دستی استان البرز در سال گذشته ۲۲۴۰۰۰۰ دلار بود که حدود ۲۰۰ هزار دلار به صورت چمدانی و مابقی صادرات رسمی بود. البته که باتوجه به تولیدات این استان چنین رقم از صادرات کم است چراکه در بسیاری از مواقع به دلیل مشکلاتی که در حوزه صادرات برای گذر از روند موجود و حتا راضی کردن اتاق بازرگانی داریم، بسیاری از تولیدات صنایع دستی استان البرز از استان تهران یا حتا از سایر استان‌ها مانند اصفهان صادر می‌شود. طی دو هفته آینده با کمک اتاق بازرگانی و اداره کل اقتصاد دارایی، برای تولیدکنندگان صنایع دستی دوره صادرات محصولات برگزار می‌کنیم تا در قالب کارگاه یک روزه با حضور اساتید امر بتوانیم بخشی از مشکلات را حل کنیم. 

خاکی در پاسخ به این سوال که آیا برنامه‌ای برای تبدیل شدن یکی از انواع صنایع دستی استان البرزی به برندی در حوزه صنایع دستی این استان در نظر گرفته شده، گفت: در اوشان تپه و تپه ازبکی قدیمی‌ترین سفال‌ها با قدمتی بیش از ۷ هزار سال بدست آمده که سفال را در استان البرز به قدیمی‌ترین صنعت تبدیل می‌کند. سعی ما بر آن است تا با تبدیل روستای گلستانک به عنوان پایلوت صنایع دستی و تولید سفال در استان البرز این حوزه را توسعه دهیم. حداقل ۱۰ رشته از صنایع دستی فعال در البرز قابلیت برندسازی ملی و جهانی دارند که از آن جمله می‌توان به تراش سنگ‌های قیمتی، زیورآلات، چلنگری، منبت و… اشاره داشت. 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان البرز همچنین از تبدیل کاروانسرای شاه عباسی و کاخ مروارید به پایلوت‌هایی برای عرضه و فروش صنایع دستی خبر داد و گفت: پیشنهاد شده است تا کاروانسرای شاه عباسی به زون صنایع دستی استان تبدیل شود که بخش آموزش و فروش در کنار هم قرار گیرد و تبدیل به پاتوق صنایع‌دستی و هنری استان شود. این کاروانسرا شرایط ویژه‌ای دارد و علاوه بر چند نهاد دولتی، بخش خصوصی نیز آمادگی خود برای سرمایه‌گذاری در این بخش را اعلام کرده‌اند. وقتی فعالان صنایع دستی در یکجا باشند، می‌توانیم در حوزه تبلیغات و معرفی رسانه‌ای نیز کمک بیشتری داشته باشیم. 

ایلنا نوشت، خاکی ادامه داد: کاخ مروارید نیز با توجه به قابلیت‌هایی که دارد و کاربری‌هایی که پیشنهاد اصلی ماست، بر آن هستیم تا با همکاری شهرداری، طی ماه‌های آینده تبدیل به محل برگزاری مزایده و فروش و حراج آثار فاخر صنایع دستی شود. با توجه به اختلاف نظراتی که وجود داشت جلساتی با سپاه و شهرداری داشتیم. اکنون شهرداری علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری و توسعه این مجموعه است. به محض آنکه طرح شهرداری به ما برسد در شورای فنی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شهرداری درخواست‌هایی دارد که احتمالا قابل تامین باشد. این مجموعه ۱۱۰ هکتار عرصه میراثی دارد که حساسیت‌هایی ایجاد می‌کند و اگر بر اساس قوانین میراث امکان بارگذاری درخواست‌های سرمایه‌گذار وجود داشته باشد، این کار انجام خواهد شد. مرمت نیز در قالب همین طرح آغاز خواهد شد. 

خاکی همچنین از ورود سرمایه‌گذار بخش خصوصی به مرمت شهرستانک خبر داد و گفت: بیش از ۵۰ درصد این مجموعه مرمت شده و پل خاتون نیز ترک تشریفات شد و تمام بودجه مرمت آن تامین شد. قرارداد معمار نیز بسته شده است و از هفته جاری تجهیز کارگاه و کار آغاز خواهد شد. 

سایت موزه تپه ازبکی در برنامه‌های آینده

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان البرز درخصوص حوزه باستان‌شناسی استان نیز گفت: کاوش‌های باستان‌شناسی به زودی آغاز خواهند شد. اکنون در اشتهارد، مجموعه باستانی شهر زیرزمینی ۲۵۰۰ساله ثبت ملی شد که ۱۵۰ هکتار عرصه و ۴۰۰ هکتار حریم دارد. تپه ازبکی نیز یکی از علاقه‌مندی‌های جدی من است که قطعا کاوش در آن را پیگیری خواهم کرد و راه‌اندازی سایت موزه ازبکی به عنوان سایت موزه‌ای به روز که همراه با تکنولوژی روز دنیا باشد را در نظر داریم. امیدواریم با این کار بتوانیم هویت استان البرز را به نمایش بگذاریم. 

او خاطرنشان کرد: البته هر اندازه کاوش و کار باستان‌شناسی در استان داشته باشیم و یافته‌های باستانی بدست آید اما در نهایت آن را به سایر موزه‌ها و موزه ملی امانت دهیم، فایده‌ای نخواهد داشت از این رو نامه‌نگاری‌هایی برای پیشنهاد دو مکان برای تبدیل شدن به موزه ملی البرز را ارائه داده‌ایم تا با آنچه در یافته‌های باستان‌شناسی داریم بتوانیم موزه‌ای در خور استان البرز راه‌اندازی کنیم. ما با آنچه در موزه ملی به امانت گذاشته‌ایم می‌توانیم ۱۰ موزه راه‌اندازی کنیم. 

رفع مشکلات توسعه گردشگری

او درخصوص رفع مشکلات ساختاری برای توسعه میراث‌و گردشگری و صنایع دستی در استان البرز گفت: نظام اداری استان در این حوزه بسیار مثبت است و استاندار حامی اصلی توسعه این حوزه‌هاست. کارگروه میراث‌فرهنگی و گردشگری سال‌هاست که تعطیل شده بود اما طی هفته گذشته حکم‌ها را زدیم و نخستین جلسه طی هفته جاری برگزار خواهد شد. توقع ما آن است که بخصوص در خصوص موضوع آب در حوزه آبریز سد کرج و سد طالقان، حوزه گاز در محوز چالوس که گاز ندارد و تمام رستوران‌های ما از کپسول استفاده می‌کنند، ورود کنند تا بتوانیم به واحدهای پذیرایی خدمت‌رسانی کنیم. در حوزه منابع طبیعی جهاد کشاورزی نیز انتظارمان آن است که سرمایه‌گذاران را با سرعت بالاتری حمایت کنند چراکه موضوع گردشگری و توسعه آن ویژه است. بروکراسی اداری در این حوزه آزار دهنده است و نیاز است تا در اجرای قوانین نواقص مرتفع شود.

در طالقان زیر یک درصد بارگذاری اقامتی داریم. اگر اجازه دهیم می‌توانیم برای ۲۰ سال آینده طالقان، یک دهم درصد ظرفیت گردشگری را بارگذاری کنیم و منطقه طالقان را به یکی از مناطق نمونه گردشگری در کشور تبدیل کنیم. درحال حاضر منابع طبیعی اجازه ساخت و ساز در این منطقه را نمی‌دهد. البته قانونی در شورای امنیت ملی وجود دارد که محوطه آبریز را پهنه‌بندی کرده‌اند و به دلیل امنیت آب شرب تهران، این مناطق پهنه‌بندی شده و این قانون به ما اجازه نمی‌دهد که در بسیاری از مناطق ساخت و ساز گردشگری داشته باشیم.

انتهای پیام/

1402/03/28 16:31
بازگشت