به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام نصرالله پژمانفر ظهر دوشنبه در جریان بازدید از سرای عزیزا… اف، عمارت زندیه و خانه تاریخی توکلی در محله پایین خیابان بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی که با حضور سیدجواد موسوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی، ساسان نورین مقدم شهردار منطقه ثامن، سیدحسین علوی مقدم عضو شورای اسلامی شهر و جمعی از اهالی محله و کسبه برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به گزارشی که ما از میراث خواستیم، باید مشخص شود اقدام عمرانی و مرمت این بازار چقدر زمان نیاز دارد. بنابراین، قرار شد تا ده روز آینده زمان مورد نیاز هم مشخص شود و سپس ما پیگیری کنیم تا اعتبارات لازم برای انجام این کار اختصاص یابد.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: اقدام اولیه در این ساختمان مربوط به تثبین استحکام بنای موقت بوده که اگرچه با موفقیت انجام شده اما در شروع این کار با تأخیر صورت گرفته و الان به این نتیجه رسیدهاند که نمیتوانند با اقدامات اولیه از این ساختمان محافظت کنند و بنا شد بهصورت اساسی و زیربنایی کار پایداری انجام شود.
وی افزود: این بازار دو مسئله اساسی دارد؛ اول سرعت مرمت و دوم مسئله کسبه بلاتکلیف این بازار. بنابراین، با کسبه و شهرداری صحبت و قرار شد شهرداری نسبت به تعیین مکانی موقت برای اینکه کسبه فعالیت اقتصادی موقتی داشته باشند، اقداماتی را انجام دهد و تا ده روز آینده مکانهایی را معرفی کند و تا یک ماه آینده کسبه آنجا مستقر شوند.
حجت الاسلام پژمانفر بیان کرد: با توجه به گزارشی که ما از میراث خواستیم، باید مشخص شود اقدام عمرانی و مرمت این بازار چقدر زمان نیاز دارد. بنابراین، قرار شد تا ده روز آینده زمان مورد نیاز هم مشخص شود و سپس ما پیگیری کنیم تا اعتبارات لازم برای انجام این کار اختصاص یابد.
بودجه موردنیاز، ۲۷ هزار برابر رقم فعلی!
موسوی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی هم در این بازدید اظهار کرد: فعلاً عملیات بازسازی سرای عزیزالله اف در مرحله آزمایشگاه مهندسی خاک قرار دارد و به این علت که خاک منطقه از نوع ماسه رودخانهای است، شیوه اجرای عملیات بازسازی با مخاطرات فنی مضاعفی مواجه است. با این حال، گروه مشاور و پیمانکار درخصوص اهمیت پروژه توجیه شده و به زودی به ما برنامه زمانبندی برای احیا و مرمت این پروژه داده خواهد شد تا شاهد شروع عملیات عمرانی آن باشیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی بیان کرد: مرمت هر بنای تاریخی به طور متوسط حدود ۲۰ میلیون تومان به ازای هر متر هزینه دارد و با توجه به وجود ۲۷۰ اثر تاریخی در مشهد، میتوان با یک ضرب و تقسیم ساده حساب کرد که چه میزان اعتباری نیاز است. با این حال، بد نیست بدانید که اعتبار اضطراری که به ما تخصیص داده شده ۵۰۰ میلیون تومان است و به همین دلیل، از شهرداری و سایر دستگاهها برای مرمت و استحکامبخشی بناهای تاریخی درخواست کمک کردهایم.
وی در خصوص نقش بخش خصوصی در بازسازی اماکن تاریخی و سرمایهگذاری نیز گفت: در این زمینه با مالکان گفتوگو کردهایم، سرمایه گذار آورده شده و با سه صندوق احیا جلسه برگزار کردهایم که بهصورت مشارکتی اقداماتی صورت بگیرد. ۴ واحد از واحدهای تاریخی در بافت ثامن واگذار شده است که در ماههای آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
موسوی درباره بازدید وزیر گردشگری دولت از سرای عزیزاللهاف نیز گفت: درخواستی داشتیم که وزیر گردشگری از این اثر بازدید کند و دستورانی در پی این بازدید صادر شد. تا اول دیماه نتیجه استحکامبخشی این پروژه اعلام خواهد شد.
وجود ۵ محدوده تاریخی در بافت پیرامونی حرم رضوی
ساسان نورین مقدم، شهردار منطقه ثامن هم در این بازدید نیز اظهار کرد: در منطقه ثامن ۱۲۰ اثر تاریخی واجد ارزش داریم که ۳۸ اثر آن ثبت شده است. همچنین ۵ محدوده پهنه تاریخی در این منطقه وجود دارد که برای آنها برنامههای جدی داریم و امیدواریم با کمک سازمان میراث فرهنگی و مالکان، حیات شهری را به این حوزهها که تاریخ و تاریخچه مشهد هستند، برگردانیم.
شهردار منطقه ثامن ادامه داد: قبل از اینکه مظاهر مدرن وارد این بافت شود، جریان تاریخی و حیات تاریخی فعال بوده است و بهمرور و بهدلایل مختلف از حیات شهری خارج شده است. طرحهای احیا مانند بازار فرش که فضا و حیات شهری جدی داشته است، باید برای آنها اجرا شود.
وی ادامه داد: فعالکردن و برگرداندن حیات به این آثار میتواند سابقه تاریخی و معنوی به مجموعه بافت پیرامون حرم رضوی برگرداند. همچنین این اقدامات، گردشگری مبتنی بر زیارت را تقویت میکند و زمان ماندگاری زائر را افزایش میدهد. این مسائل میتواند منابع جدی اقتصادی ایجاد کند و منابع اجتماعی و فرهنگی هم برای شهر مشهد بهدنبال داشته باشد.
کد خبر 5659752منبع: mehrnews-5659752