رخدادشهر: هوشنگ جزی با بیان اینکه ۱۲۵ میلیون هکتار از اراضی کشور دچار فرسایش آبی است، اظهار داشت: فرسایش خاک در این اراضی به طور متوسط ۱۶.۴ تُن در هکتار در سال میرسد.
وی با اشاره به اینکه وسعت حوضه سدهای بزرگ وزارت نیرو حدود ۴۲ میلیون هکتار است، ادامه داد: فرسایش آبی در حوضه سدهای بزرگ کشور معادل حداقل ۲۵۰ میلیون مترمکعب رسوب است که وارد سدهای کشورمان میشود.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت از خاک سازمان منابع طبیعی کشور خاطرنشان کرد: میزان فرسایش مجاز حداکثر بین ۶ دهم تا ۱.۲ تن در هکتار در سال است، از این رو به لحاظ فرسایش خاک وضعیت خوبی در کشور نداریم.
سالانه ۲۰ تن در هکتار فرسایش بادی در کشور داریم
جزی با بیان اینکه نزدیک به ۳۲ میلیون هکتار از عرصههای کشور بیابانی است که فرسایش بادی خاک در این عرصهها اتفاق میافتد، افزود: متوسط فرسایش بادی در این اراضی کشور ۲۰ تن در هکتار در سال است.
وی درخصوص بیابانی شدن تالابهای کشور و خطر تبدیل آنها به کانونهای گردوغبار، ابراز داشت: مدیریت تالابها با سازمان حفاظت محیط زیست است اما آنچه که ما باید به آن توجه کنیم اجرای برنامههای مشارکتی در حوضههای آبخیز بزرگ کشور است زیرا نمیتوان تالابها را رها کرد و گفت که مربوط به محیط زیست است.
جزی افزود: باید همه دستگاهها برای مدیریت جامع حوضههای آبخیز همکاری کنند تا آب که از بالادست حوضهها جریان دارد و برای مثال به گاوخونی یا به دریاچه ارومیه میرسد، همزمان بتوان آب و خاک و پوشش گیاهی را حفظ کرد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت از خاک سازمان منابع طبیعی کشور تصریح کرد: از این رو وزارت نیرو، سازمان منابع طبیعی، سازمان حفاظت محیط زیست، جهادکشاورزی و دستگاههای سیاسی برای حقابه تالابهای کشور باید همکاری کنند که تاکنون چنین تجربهای را به ویژه در حوضههای آبخیز بسیار مهم نداشتیم.
برنامه اجرایی مدیریت جامع حوضه آبخیز کارون بزرگ آغاز شد
جزی با بیان اینکه پیشتر برنامه جامع مدیریتی بین المللی به صورت پایلوت (آزمایشی) در سه حوضه کوچک کشور اجرا شده، افزود: برای نخستین بار برنامه مدیریت جامع در حوضه بزرگ کارون که ۶.۴ میلیون هکتار وسعت دارد و ۶ استان کشور را در برمی گیرد، اجرا میشود.
وی با بیان اینکه مدیریت جامع حوضه آبخیز در کارون بزرگ با همکاری یک گروه ژاپنی برنامه ریزی شده است، اضافه کرد: طرح پایلوت برای هر یک از ۶ استان اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، فارس، لرستان و خوزستان انتخاب شده است و پایلوتها اجرایی خواهد بود و ما هماهنگیهای بین بخشی در سراسر حوضه کارون را دنبال خواهیم کرد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت از خاک سازمان منابع طبیعی کشور تصریح کرد: برنامه هماهنگی که با استانداران، فرمانداران و دستگاههای اداری خواهیم داشت مربوط به طرح پایلوت نیست بلکه تفکر، مدیریت و برنامه ریزی کارون بزرگ است که پیش خواهیم برد اما اقدامات اجرایی و مشارکتهای مردمی در پایلوتهای ما قرار دارد.
جزی ابراز داشت: یکی از سیاستهایی که ما باید برای حفظ منابع آب و خاک کشور دنبال کنیم، اجرای برنامههای مدیریت جامع حوضههای آبخیز کشور است.
حوضه کارون نخستین تجربه بین المللی مدیریت مشارکتی است
وی با اشاره به اینکه برنامههای اجرایی آبخیزداری را برای همه حوضههای کشور در دستور کار داریم، ابراز داشت: اما برنامهای مشارکتی که از بالادست تا پایین دست حوضه با هماهنگی بخشی و بین سازمانی در دولت و همزمان بین مردم اجرایی شود، تاکنون در حوضههای آبخیز بزرگ کشور انجام نشده است و حوضه کارون نخستین تجربه مدیریت مشارکتی آبخیزداری است.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت از خاک سازمان منابع طبیعی کشور خاطرنشان کرد: پایلوت این برنامه جامع اکنون در سمیرم اصفهان و در زیر حوضه جاغ جاغ با همکاری فرمانداری این شهرستان آغاز شده است.
جزی افزود: با همکاری فرمانداری سمیرم مقرر شد کمیته شهرستانی نیز با حضور نمایندگان مردم و مدیران اجرایی شهرستان تشکیل شود و با مردم روستای قلعه قدم نیز در این رابطه جلساتی برگزار کردیم.
به گزارش خبرنگار مهر، مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت از خاک سازمان منابع طبیعی کشور به همراه تیمی از شرکت ژاپنی جایکا روز چهارشنبه برای بازدید میدانی و برنامهریزی طرح جامع مدیریت مشارکتی آبخیزداری در حوضه آبخیز کارون بزرگ به شهرستان سمیرم استان اصفهان سفر کردند. در این سفر مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان و هیئت همراه نیز حضور داشتند.
۱۰ درصد از زیر حوضهها و سرشاخههای کارون بزرگ در دو شهرستان سمیرم و فریدونشهر استان اصفهان قرار دارد.