حامد اَخگر در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کنوانسیون رامسر بزرگترین مجمع بینالمللی در حوزه محیطزیستی تالابها است، اظهار داشت: از مجمع مشترک (COP ۱۳) این کنوانسیون، در کنار قطعنامهها و بیانیهها برای حفاظت از تالابها موضوع انتخاب شهرهای تالابی مطرح شد با این هدف که در جوامع و دولت محلی و مدیریت شهری برای حفاظت و استفاده از ظرفیت تالابها دغدغه و تعهد ایجاد شود و بتوانند از ظرفیت تالاب در ابعاد مختلف بهره ببرند.
وی با اشاره به اینکه در COP 13، هجده شهر به عنوان شهر تالابی انتخاب شده بودند، افزود: برای COP14 که نوامبر (آبان ماه) امسال برگزار شد از مجموع درخواستهای جهانی برای پیوستن به شهرهای تالابی، ۲۵ شهر از نقاط مختلف دنیا از جمله چین، ژاپن، کانادا، کشورهای قاره اروپا و آفریقای جنوبی و … انتخاب شدند که شهر ورزنه از استان اصفهان به همراه بندر خمیر (تالابخورخوران بندرعباس) نیز به عنوان نخستین شهرهای تالابی ایران انتخاب شدند.
شهردار شهر تالابی ورزنه خاطرنشان کرد: پیوستن به شهرهای تالابی از این حیث اهمیت دارد که مدیریت شهری و جوامع محلی همصدا و دغدغه مند برای محافظت از تالاب و بهرهمندی از ظرفیتهای مختلف آن با مسئولیت بین المللی حرکت کنند.
اَخگر ابراز داشت: لوح شهرهای تالابی جهان این موضوعیت را میدهد که اگر تاکنون نسبت به تالاب و همنشینی با تالاب تنها دغدغه داشتیم اکنون به واسطه این اعتبارنامه مسئولیتی بر عهده داریم؛ مسئولیتی که مجامع بین المللی از این پس عملکرد ما را در قبال حفاظت از تالاب رصد و ارزیابی میکند و تحت نظارت قرار میدهد.
وی با ابراز تأسف درمورد خشک شدن تالاب گاوخونی، ادامه داد: همه تلاش ما این بود که تالاب زنده است و از ظرفیتهای زیستبومی آن هنوز استفاده میشود زیرا اگر تالاب گاوخونی بعنوان تالابی خشک معرفی شود از کنوانسیون بین المللی رامسر خارج میشود و به لیست مونترو (تالابهای در معرض خطر) تنزل مییابد و در جوامع بین الملل، کشور و دولت ما به از بین بردن تالابها و به مخاطره انداختن محیطزیست محکوم میشود.
لوح شهر تالابی ورزنهشهردار شهر تالابی ورزنه با تاکید بر اینکه تلاش میکنیم با استفاده از ظرفیت محلی، سازمانهای مردم نهاد، مدیریت شهری و رسانهها مسائل تالاب بین المللی گاوخونی را پیگیری کنیم، گفت: در جلسه با مسئولان کشوری و استانی حفاظت محیطزیست تاکیدها بر تأمین حقابه زیست محیطی تالاب بود مضاف بر اینکه در سخنرانی که در ژنو سوئیس داشتم که محیط زیست یک موضوع فانتزی نیست بلکه یک مسئله بین نسلی و دغدغه عمومی است.
اَخگر افزود: اگر میخواهیم اصفهان فرونشست و ریزگرد نداشته باشد باید از تالاب گاوخونی محافظت کنیم و آب در زاینده رود حتی با حجم کم اما دائم جاری باشد که زیست بوم منطقه اصفهان که بخشی به یزد و کرمان و بخشی دیگر به قم، سمنان و تهران برمی گردد و فلات مرکزی ایران دچار بحران زیست محیطی منتج از خشکی تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده رود نشود.
وی ابراز داشت: این اعتبارنامه به نوعی مانند یک مدرک دانشگاهی است که به شهر ورزنه داده شده تا از ظرفیت آن در مجامع بین المللی استفاده کرده و سهم آبه و مسائل جوامع محلی، اقتصادی و اجتماعی شهر و تالاب را پیگیری کند و به مدیریت شهری مسئولیت میدهد که از این ظرفیت استفاده کند.
پیشنهاد ایران برای تشکیل شبکه شهرهای تالابی
شهردار شهر ورزنه با بیان اینکه این گواهی اعتبار سه ساله دارد و پس از آن دوباره قابل تمدید است، گفت: تمدید این اعتبار نامه به واسطه گزارش عملکرد سالیانهای است که در خصوص تالاب گاوخونی و شهر تالابی ورزنه انجام شود.
اَخگر اضافه کرد: در کاپ ۱۴ در ژنو ما پیشنهاد دادیم که شبکه شهرهای تالابی برای ایجاد دیپلماسی شهری در حاشیه این کنوانسیون شکل گیرد و جلسات سالیانه داشته باشد زیرا بسیاری از اموری را که بخواهیم انجام دهیم به دلیل حواشی موضوعات سیاسی نمیتوانیم اما دیپلماسی شهری با ارتباطی که بین شهرها ایجاد میکند، میتواند این موضوعات را پیش ببرد.
به گزارش مهر، لوح شهر تالابی بعنوان نخستین شهر تالابی ایران در کنوانسیون بینالمللی رامسر در شهر ژنو سوئیس به حامد اَخگر شهردار ورزنه اعطا شد. ۱۹ آبان جاری برابر با ۱۰ نوامبر در مراسمی به صورت رسمی گواهی شهر تالابی به شهردار ورزنه تحویل داده شد.
شهر ورزنه بعنوان نامزد رسمی برای کسب عنوان جهانی در کنواسیون بینالمللی رامسر مطرح بود و در چند سال اخیر با تلاش مسئولان شهرستان ورزنه و دوستداران محیط زیست در جهت حفظ و حراست از تالاب بینالمللی گاوخونی، مردم و مسئولان منتظر ثبت جهانی این شهر بودند.
تالاب بین المللی گاوخونی، عروس تالابهای ایران یکی از پُراهمیتترین تالابهای کشور است که در تیر ۱۳۵۲ در کنوانسیون رامسر ثبت جهانی شد.
این تالاب ۴۷ هزار هکتاری در جنوب شرقی استان اصفهان و در مجاورت شهر ورزنه قرار دارد.
منبع: mehrnews-5635054