کد خبر: 10
تاریخ و ساعت انتشار: 1400/04/03 13:26
منبع: rokhdadshahr.ir

تبدیل سایت باستان‌شناسی چهارباغ به چشمه و باغچه

علمدار علیان، مسئول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در گفت‌وگو با رخدادشهر درباره چرایی نفوذ آب، رشد گیاهان و تبدیل‌شدن سایت باستان‌شناسی در محور میانی چهارباغ عباسی به باغچه می‌گوید: برای مشکل رطوبت در سایت باستان‌شناسی چهارباغ با شهرداری اصفهان مکاتبه شده است.

رخدادشهر: سمیه قنبری - علمدار علیان، مسئول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در گفت‌وگو با رخدادشهر درباره چرایی نفوذ آب، رشد گیاهان و تبدیل‌شدن سایت باستان‌شناسی در محور میانی چهارباغ عباسی به باغچه می‌گوید: برای مشکل رطوبت در سایت باستان‌شناسی چهارباغ با شهرداری اصفهان مکاتبه شده است. چراکه رطوبت موجود در فضا سبب شده تا لایه‌های باستانی از زیر شیشه قابل‌رؤیت نباشند. احتمالاً از زمان مکاتبه میراث فرهنگی با شهرداری اصفهان برای حل مشکل رطوبت موجود در محفظه شیشه‌ای سایت باستانی چهارباغ زمان زیادی گذشته چون علاوه بر رطوبت موجود، جریان دائمی آب از حوض میانی به سایت سبب شده تا گیاهان در این فضا رشد و نمو کنند.

بنا بر مشاهدات میدانی صورت گرفته مشکل سایت باستان شناسی چهارباغ نه رطوبت خاک، بلکه جریان کامل آب از حوض‌های ساخته‌شده در محور میانی چهارباغ است. موضوعی که علیان، مسئول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان آن را رد کرده و می‌گوید: آب در این بخش نقشی ندارد و رطوبت سبب شده تا شیشه‌ها عرق کنند.  


علیان با تأکید بر اینکه بحث رطوبت در خاک اصفهان تنها مربوط به چهارباغ نیست و این مشکل در سایر آثار تاریخی اصفهان نیز قابل‌مشاهده است، می‌گوید: بسته به میزان رطوبت حجم تخریب متفاوت است. در آثار سنگی روند تخریب آهسته‌تر اما در آثار کاهگلی و خشتی رطوبت با سرعت بیشتری سبب تخریب آثار تاریخی می‌شود. به گفته علیان وجود رطوبت در خاک امری اجتناب‌ناپذیر است و باید برای مقابله با آن به‌خصوص در محدوده آثار تاریخی تدابیر ویژه داشت و چون شهرداری متولی خیابان چهارباغ عباسی است در مکاتبه انجام‌شده با شهرداری درخواست شده تا با نصب هواکش رطوبت موجود در محفظه شیشه‌ای سایت باستان‌شناسی مشکل رطوبت خاک برطرف شود. نامه‌ای که تا زمان تهیه گزارش شهرداری اصفهان هیچ ترتیب اثری به آن نداده و در حال حاضر با وجود جریان پیوسته آب از حوض ساخته‌شده در محور میانی چهارباغ محفظه شیشه‌ای سایت باستان‌شناسی به چشمه آب و باغچه تبدیل‌شده است تا پس از سه سال تخریب چهارباغ توسط شهرداری اصفهان آخرین بخش‌های اندک باقی‌مانده از هویت این خیابان تاریخی این بار به‌جای لودر با آب شسته و برای همیشه تخریب شود.

 پول بیت المال در پروژه چهارباغ هدر رفت

آبان ماه 1397 شیرین طغیانی، رییس کمیسیون شهرسازی، معماری و عمران شورای شهر اصفهان اعلام کرد « در پروژه چهارباغ ضعیف عمل کردیم. چرا سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان در مورد خیابانی مانند چهارباغ این‌چنین بی‌دقت عمل کرده است سؤالی که شخصاً هنوز جوابی برای آن دریافت نکرده‌ام.» یکی دیگر از سؤالات بی‌جواب طغیانی، رییس کمیسیون شهرسازی، معماری و عمران شورای شهر اصفهان این بود که « چرا کیفیت اجرا کار آن‌طور که باید نیست و کیفیت مواد و مصالح مورداستفاده حداقل ازنظر من چندان مناسب نیست. هرچند اگر این سؤال از سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری پرسیده شود با اعداد و ارقامی که ارائه می‌کنند، معتقدند بهترین مصالح استفاده‌شده است اما زمانی که در محل حضور پیدا می‌کنید خلاف این گفته را شاهد هستیم.» سال 1397 قرار بود، خانم طغیانی نماینده مردم شهر اصفهان در شورای شهر «در برابر هیچ مسئله‌ای درباره اصفهان کوتاه نیاید.» اما چشمه  آب و باغچه سبز شده در سایت باستان‌شناسی چهارباغ گواه این است که رییس کمیسیون شهرسازی، معماری و عمران شورای شهر اصفهان در بسیاری از مسائل اصفهان ازجمله مسئله چهارباغ کوتاه آمده است.


طغیانی در مورد پروژه چهارباغ معتقد بود« از همه داشته‌هایمان استفاده نکردیم؛ اما تا همین حد هم که سازمان نوسازی و بهسازی برای اصلاح برخی بخش‌ها قول همکاری داده قابل‌تقدیر است بسیاری از بخش‌ها قابل اصلاح است اما تلاش می‌کنیم تا دوباره‌کاری نشود چون پول بیت‌المال است.» باوجود گودال آب و سبز شدن باغچه در سایت باستان‌شناسی چهارباغ بی‌شک باوجود حساسیت رییس کمیسیون شهرسازی، معماری و عمران شورا شهرداری اصفهان، پول بیت‌المال را در سنگ‌فرش چهارباغ هدر داده است. اردیبهشت سال 1398 هادی احمدی، مدیرکل دفتر حفظ و احیا بناها و محوطه‌های تاریخی وزارت میراث فرهنگی درباره فعالیت مدیران میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان اعلام کرد « هرگونه عملیات اجرایی در محور میانی چهارباغ عباسی مورد تائید سازمان میراث فرهنگی نیست... شهرداری اصفهان پول بیت‌المال را دور نریزد.» اما فعالیت فراقانونی و لجبازی مدیران شهرداری و میراث فرهنگی اصفهان سبب شد تا علاوه بر هدر دادن پول بیت‌المال بخشی از هویت و فرهنگ کشور برای همیشه نابود شود.

علیرضا نصر اصفهانی، رییس شورای شهر اصفهان معتقد است « کارهای چهار سال گذشته برای شهر اصفهان مانا و ماندگار خواهد بود.». پروژه سنگ‌فرش چهارباغ و احیای چهارباغ صفوی نمونه‌ای از کارهای است که برای همیشه در حافظه تاریخی اصفهان ماندگار خواهد شد. اینکه چگونه هویت و تاریخ یک شهر باستانی قربانی سوء مدیریت و قانون‌گریزی مدیران شهری و میراثی اصفهان شد.

انتهای پیام/

1400/04/03 13:26
بازگشت